https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stahlavsky-ceske-drahy-nevytvareji-zadnou-databazi-zakazniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šťáhlavský: České dráhy nevytvářejí žádnou databázi zákazníků

26.12.2001 12:25 | PRAHA (ČIA)
České dráhy v souvislosti se zavedením zákaznického jízdného a Karty Z, k jejíž získání je potřeba nahlásit rodné číslo, neshromažďují osobní data svých zákazníků a vytvářejí jejich databázi. „ I přesto, že je na některých dokladech uvedeno jméno nebo rodné číslo, České dráhy tyto údaje nezpracovávají ani nearchivují. Údaje jsou pouze na uvedených průkazech a jízdenkách, které mají v držení cestující," řekl ČIA vedoucí tiskového oddělení Českých drah Petr Šťáhlavský.
 

Popřel tak některá obvinění, že právě zavedení zákaznického jízdného slouží dráhám k evidenci svých zákazníků. „České dráhy nemají k dispozici žádné kopie těchto dokladů, k jejich vydání se nevyplňují žádné žádanky, které by dráhy shromažďovaly či jinak zpracovávaly," upozornil dále Šťáhlavský.

Použití rodného čísla na průkazech nebo časových jízdenkách slouží podle jeho slov pouze k přesné identifikaci cestujícího a není to v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů. „Bezprostředně po vystavení je doklad předán cestujícímu, který již sám zodpovídá za to, zda údaje uvedené na dokladu budou někým zneužity. Pokud cestující odmítne své rodné číslo prokázat předložením osobního průkazu, nemůže mu být nárok na slevu přiznán," dodal Šťáhlavský.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist