https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stara-ponavka-se-ma-zacit-v-brne-revitalizovat-pristi-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stará Ponávka se má začít v Brně revitalizovat příští rok

15.8.2017 08:30 | BRNO (ČTK)
Koryto je nyní prakticky nepřístupné, je kolem něj neudržovaná zeleň a lidi neláká nic k procházce v jeho okolí. Na snímku Ponávka.
Koryto je nyní prakticky nepřístupné, je kolem něj neudržovaná zeleň a lidi neláká nic k procházce v jeho okolí. Na snímku Ponávka.
Příští rok chce Brno konečně začít revitalizovat tok Staré Ponávky, neboli také Svitavského náhonu na zhruba třísetmetrovém úseku v Komárově. Původně se plánovalo, že se bude stavět už letos, ale kvůli administrativním průtahům se teprve nyní dokončují práce pro vydání stavebního povolení, řekl náměstek primátora Martin Ander (SZ).
 

Stará Ponávka je tok, který spojuje dvě brněnské řeky. Od Svitavy se odpojuje u Tkalcovské ulice a prochází z většiny již bývalou průmyslovou částí Brna. Do Svratky se vlévá v Komárově nedaleko tramvajové smyčky. Revitalizace je rozdělená na tři etapy. "Příští rok se chystá revitalizace úseku v Komárově kolem ulice Za mostem," uvedl Ander.

Koryto je nyní prakticky nepřístupné, je kolem něj neudržovaná zeleň a lidi neláká nic k procházce v jeho okolí. V budoucnu má oblast plnit právě rekreační funkci.

Směrem na sever už okolí upravila firma CTP, která ve Škrobárenské ulici postavila administrativní zónu. Počítá se ještě s revitalizací dále směrem na jih až k soutoku se Svratkou podél Komárovského nábřeží. Nejdelší úsek, který by měl být také revitalizovaný, je zhruba podél ulice Špitálka, kde tok vede zčásti potrubím. Úpravy mají stát kolem 30 milionů korun.

Cílem projektu je nejen zpřístupnit Brňanům novou rekreační zónu, ale také spojit pro pěší a cyklisty Svitavu a Svratku. Součástí jsou i protipovodňová opatření.

Svitavský náhon je pozůstatkem opatření především z 19. století a začátku 20. století, kdy bylo potřeba regulovat přirozeně tekoucí Svitavu a Ponávku a různé boční větve v bažinaté krajině za středověkými hradbami. O historii náhonu a oblasti kolem něj lze najít informace na webu Druhé Brno.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist