https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stare-zachodove-misy-pomohou-navratu-ustric-na-newyorske-pobrezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Staré záchodové mísy pomohou návratu ústřic na newyorské pobřeží

13.9.2016 01:09 | PRAHA (Ekolist.cz)
význam zachování ústřic přesahuje gastronomický horizont a regionální areál zátoky Jamaica Bay. Kolonie ústřic zajišťují zpevnění pobřeží, zabraňují jeho erozi a tříští vlny. Tím přirozeně chrání mokřady a další citlivé habitaty v těsném sousedství moře
význam zachování ústřic přesahuje gastronomický horizont a regionální areál zátoky Jamaica Bay. Kolonie ústřic zajišťují zpevnění pobřeží, zabraňují jeho erozi a tříští vlny. Tím přirozeně chrání mokřady a další citlivé habitaty v těsném sousedství moře
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Když se anglický mořeplavec Henry Hudson roku 1609 přibližoval k pobřeží kolonie New York, poznamenal si do lodního deníku zmínku o zdejším neuvěřitelném bohatství ústřic. Než zakotvil, musil opatrně proplout 220 000 akry útesů obsypaných těmito mlži. Dnes zde dosahuje počet ústřic historického minima. Změnit to ale má netradiční program ochrany pobřeží, který podporuje radnice, školy i dobrovolnické organizace.
 

Dílčí projekt, který je součástí kampaně na zvýšení ochrany pobřeží, pojmenovaný stylově Billion Oyster Project („Projekt miliardy ústřic“) přitom doslova stojí a padá se záchody. Přesněji tedy s porcelánovou keramikou výběhových toalet. Ty byly sesbírány pod gescí newyorského Odboru ochrany životního prostředí (DEP) na různých skládkách, sběrných dvorech, u výrobců i od soukromých dárců. Pochopitelně, na místě je otázka, k čemu potřebujete toalety, když zachraňujete ústřice.

„V Jamaica Bay voděodolná keramika poslouží jako dočasná mělká lůžka pro vysazení 50 000 dospělců ústřic,“ vysvětluje serveru Inhabitat Dani el Zarrilli, starší člen výboru pro Klimatické otázky a programy zvýšení odolnosti města z Úřadu starosty. „Je to zásadní a kritický krok pro celou naši kampaň ochrany pobřeží.“ Padesát tisíc dodaných ústřic má v instalovaných toaletách nalézt dočasný úkryt před nepříznivým počasím a vlnobitím. Postupně se mají rozmnožit, rozrůst a fakticky tak zapevnit pobřeží.

El Zarrilli dále upozorňuje, že význam zachování ústřic přesahuje gastronomický horizont a regionální areál zátoky Jamaica Bay. Kolonie ústřic zajišťují zpevnění pobřeží, zabraňují jeho erozi a tříští vlny. Tím přirozeně chrání mokřady a další citlivé habitaty v těsném sousedství moře. Nejen, že rozrostlé ústřice vytváří pozvolný přechod mezi vodním a suchozemským prostředím, ale současně chrání i městskou dopravní infrastrukturu před bezprostředními dopady klimatických změn.

Instalace ústřic do toalet, na které se podílí místní školy, není primárně určena pro sběr a konzumaci. Pak by to mohlo dopadnout podobně, jako za času mořeplavce Hudsona. Tehdy na likvidaci kolonií stačilo necelých padesát let, a o zbytek se postaralo znečištění vody. Cílem celého projektu toaletních ústřic je vytvoření stovky akrových útesů s ústřicemi do roku 2030.

Projekt miliardy ústřic bezezbytku podporuje i starosta New Yorku, Bill de Blasio. „Vrstva ústřic ochrání naše pobřeží, vytvoří přírodní habitat pro řadu vodních živočichů a bude přitom přečišťovat vodu. Bereme to jako součást našeho dlouhodobého záměru, vytvořit klimatickým změnám odolnější město. Je to dar pro naše příští generace.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist