https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staromestske-namesti-je-pry-pretizeno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Staroměstské náměstí je prý přetíženo

2.11.2000 15:10 | PRAHA (EkoList)
Staroměstské náměstí je podle náměstka pražského primátora Otto Kechnera (ČSSD) příliš přetíženo. To byl údajně hlavní důvod, proč zvláštní komise Rady Zastupitelstva hlavního města Prahy zamítla poklidnou výstavu, která měla přiblížit problematiku automobilové dopravy ve městech a její vliv na životní prostředí a lidské zdraví. "Na Staroměstském náměstí chtějí lidé pořádat 99 procent všech akcí. Nám chodí neustálé stížnosti na hluk, prašnost a nepořádek. Navrhoval bych pořádat akce občas i někde jinde, rozšiřme poněkud centrum," snažil se dnes osvětlit včerejší negativní stanovisko radniční komise náměstek Kechner.

Otto Kechner

Náměstek primátora Otto Kechner (ČSSD) prý jezdí denně tramvají. Dnes ovšem od magistrátu odjel Octavií. Foto: Pavel Vladyka/EkoList

 

Výstava, kterou chtělo uspořádat sdružení Centrum pro dopravu a energetiku (CDE) spolu s mezinárodní organizací Car Busters, měla na fotografiích ukazovat vliv individuální automobilové dopravy ve městech na životní prostředí a zdraví lidí a měla být umístěna v nízkopodlažním autobusu na Staroměstské náměstí od pátku 3. 11. do neděle 5. 11. "Komu výstava vadila? Obtěžovala by snad lidi, kteří tam bydlí, hlukem více, než přenosy z hokejových mistrovství světa? Znečišťoval by snad zaparkovaný autobus s výstavou o alternativách v dopravě ovzduší zplodinami? Omezovala by snad chodce či ohrožovala jejich bezpečnost?", ptá se Petr Kurfürst z CDE. Podle něj je za rozhodnutím magistrátu "další projev neskrývané neochoty dát prostor konstruktivní kritice dopravní politiky města."

Praha se letos ke Dni bez aut vůbec nepřipojila. Podle primátora Kasla je to akce "příliš drahá", náměstek Kechner ji zase považuje za "nesystémové řešení". "Jde o symbolické připomenutí problému, kterým individuální automobilová doprava ve městech dnes je," diví se argumentaci pražských politiků vyhlašovatel Dne bez aut Miroslav Patrik z brněnské pobočky Dětí Země.

Primátor Jan Kasl se podle svých slov přesto osobně připojí ke Dni bez aut tím, že v pátek 3. 11. po městě autem nepojede. "Primátor Kasl má však v pátek dovolenou a bude mimo Prahu, takže ani nebude mít šanci autem po městě jet," poněkud zpochybňuje Kaslovo odhodlání Petr Kurfürst z CDE. Jeho náměstek Otto Kechner nijak Den bez aut nepodpoří. "Já jezdím hromadnou dopravou denně," řekl dnes před magistrátem Kechner, načež nasedl do osobního auta a odjel s ním.


reklama

 
Jakub Kašpar, Pavel Vladyka

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist