https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starosta-mereni-v-celakovicich-prokazalo-vliv-slevarny-na-okoli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starosta: Měření v Čelákovicích prokázalo vliv slévárny na okolí

3.12.2016 09:21 | ČELÁKOVICE (ČTK)
Měření spadu pevných částic v Čelákovicích, které se uskutečnilo v srpnu a září, jednoznačně prokázalo vliv emisí z místní slévárny TOS-MET na životní prostředí v jejím nejbližším okolí. Město bude s měřením pokračovat, řekl ČTK starosta Čelákovic Josef Pátek (ODS).
 

Město nechalo měření udělat po květnových problémech, kdy částice neznámé látky poškodily desítky karoserií aut i okna rodinných domů. Slévárna po celou dobu tvrdí, že její provoz škody nezpůsobil.

"Zjištěná hodnota spadu byla mírně zvýšená pouze na křižovatce ulice Stankovského s Tovární. Z těchto vzorků byly stanoveny i hmotnostní koncentrace kovů," řekl ČTK Pátek. Ve vzorcích byla zjištěna přítomnost železa a manganu.

Město na měření spolupracovalo se Státním zdravotním ústavem, který v Čelákovicích instaloval odběrové nádoby a následně vyhodnocoval vzorky.

Radnice si od měření slibuje, že díky němu bude schopna argumentačně podpořit své obyvatele v boji za odškodnění. Slévárna TOS-MET odpovědnost za škody, které vznikly na majetku lidí v okolí závodu, již dříve odmítla. Společnost argumentuje tím, že jde o běžnou provozní věc. Uvádí, že její provoz nezpůsobil škody v okolí a splňuje emisní limity.

Město bude podle starosty měření opakovat. Pátek ale nechtěl uvádět přesný termín, kdy se měření uskuteční, aby podle něj slévárna nemohla upravit výrobní program, a zmenšit tak znečištění.

Slévárna TOS-MET v Čelákovicích vyrábí odlitky pro strojírenství, energetiku, vodárenství, polygrafický či automobilový průmysl. Roční výrobní kapacita je 15.000 tun odlitků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist