https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starosta-vilniusu-prejel-auto-obrnenym-transporterem-parkovalo-v-pruhu-pro-cyklisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřStarosta Vilniusu přejel auto transportérem. Pro výstrahu špatně parkujícím

2.8.2011 22:19 | VILNIUS/PRAHA (Ecomonitor)
Starosta litevského Vilniusu Arturas Zuokas právě upozorňuje, že pravidla platí pro všechny
Starosta litevského Vilniusu Arturas Zuokas právě upozorňuje, že pravidla platí pro všechny
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Arturas Zuokas / Youtube.com
Starostovi litevského Vilniusu Arturasi Zuokasovi došly nervy se špatně parkujícími automobilisty a rozhodl se je upozornit, že pravidla platí pro všechny. Mercedes stojící v pruhu pro cyklisty proto přejel obrněným transportérem.
 

"Rozhodli jsme se ukázat, že existují určité hranice, které není možné překračovat," řekl v sobotu 30. července starosta Vilniusu litevskému deníku 15 Minučiu (v překladu 15 minut). Tentokrát si ale nevzal na pomoc policisty a pravidla silničního provozu, nýbrž obrněný transportér.

Podle vilniuského magistrátu se nelegální parkování stalo problémem. Občané Vilniusu jsou prý otráveni auty, často luxusními, která parkují na místech, kde nemají co dělat - třeba na stezkách pro cyklisty, na chodnících nebo na přechodech "Je to problém na mnoha místech, v centru je to ale nejviditelnější. Jako by někdo, kdo má více peněz a více aut, měl ve městě více práv," cituje 15 Minučiu Arturase Zuokase.

"Co by město mělo udělat s řidiči, kteří si myslí, že se jich zákony netýkají?" ptá se starosta v klipu, který pro výstrahu natočil. "Zdá se, že nejlepším řešením je tank," odpovídá si vzápětí. Pak nasedá do transportéru a přejíždí Mercedes stojící v pruhu pro cyklisty. "Takhle dopadne vaše auto, pokud nebudete parkovat podle pravidel," varuje následně starosta, zametá ulici a pruhem pro cyklisty odjíždí pryč.

Britský server Guardian k videu uvedl, že Arturus Zuokas ve Vilniusu zavedl pruhy pro cyklisty během svého prvního funkčního období (podle listu byl dvakrát starostou až do roku 2007, letos v dubnu ho voliči zvolili starostou znovu). Jeho mluvčí Irma Juskenaite uvedla, že starosta chtěl, aby jeho varování špatně parkujícím řiičům bylo hlasité a jasné. Auto, které starosta přejel, podle ní bylo zakoupeno speciálně kvůli natočení tohoto klipu.


reklama

 
Další informace |
Podle článku Arturas Zuokas: nuo šiol su pažeidejais kovosime štai taip, který vyšel na serveru http://www.15min.lt. V angličtině bylo dnes video zveřejněno na oficiálních stránkách Vilniusu.
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist