https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starostove-lobbuji-u-poslancu-proti-ops-a-zmensovani-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starostové lobbují u poslanců proti OPS a zmenšování parku

29.1.2002 12:30 | PRAHA (EkoList)
Starostové osmi šumavských obcí obeslali všechny poslance dopisem, v němž je vyzvali, aby při projednávání zákona o Národním parku Šumava (NPŠ) nedopustili jeho zmenšování a zároveň aby hlasovali proti návrhu na vytvoření servisní obecně prospěšné společnosti (OPS). Poslanci budou o zákonu jednat ve druhém čtení pravděpodobně ve středu.
 

Podle starostů by zmenšování parku uškodilo ochraně přírody na Šumavě. "Zmenšení rozlohy NPŠ nemá nic společného se zkvalitněním ochrany přírody a krajiny. To může pouze jasné nastavení pravidel," píší starostové ve své výzvě poslancům. S tím souhlasí i ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD), který se opakovaně postavil právě proti snaze vyjmout části území Šumavy z národního parku. "Starostové reagují na argumenty poslanců ODS, kteří říkají: zmenšeme park a o to kvalitněji se pak starejme o ten zbytek. To je ale jen chiméra, takovým způsobem se ochrana přírody nezkvalitňuje," komentoval dnes dopis ministr Kužvart.

Starostové zároveň vyzvali poslance, aby nepodpořili návrh svého kolegy, předsedy parlamentního podvýboru pro životní prostředí a stínového ministra životního prostředí Čtyřkoalice Libora Ambrozka (KDU-ČSL) na vytvoření OPS, která by byla jakousi servisní společností Správy NPŠ. "Této tzv. servisní společnosti je možné zneužít daleko víc ve prospěch různých zájmů, než je tomu v současné době," obávají se šumavští starostové. Podle Libora Ambrozka jsou ale jejich obavy liché. "OPS by byla úkolována Správou NPŠ, kontrolována Radou NPŠ a navíc by v jejím čele seděli jak lidé ze Správy, tak i z obcí," říká lidovecký poslanec.

Třetím bodem výzvy starostů poslancům je varování před privatizací státní půdy ve třetích zónách NPŠ. S požadavkem na její zastavení se titíž starostové obrátili minulý týden na ministra Kužvarta, který začal připravovat návrh vládního usnesení, které by Pozemkovému fondu přikázalo pozastavit prodej půdy na území NPŠ až do začátku platnosti zákona o NPŠ, tedy až do 1. 1. 2003. Starostové vyzvali poslance, aby umožnili naopak bezúplatný převod státních pozemků do majetku jejich obcí a tím "dali obcím konečně, na rozdíl od minulosti, možnost samostatně aktivně rozhodovat o vlastním území a jeho rozvoji."

Výzvu poslancům podepsali starostové obcí Borová Lada, Kvilda, Horská Kvilda, Strážný, Stožec, Modrava, Srní a Prášily.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist