https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starostove-obci-kolem-chystane-spalovny-pozaduji-vyreseni-dopravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starostové obcí kolem chystané spalovny požadují vyřešení dopravy

15.3.2018 10:00 | MĚLNÍK (ČTK)
Skupina ČEZ chce spalovnu v Horních Počaplech, oficiálně nazvanou ZEVO Mělník, uvést do provozu v roce 2024, argumentuje zákazem skládkování odpadů. Obec Horní Počaply se stavbou spalovny nesouhlasí. Podle Mikeše mohou právě Horní Počaply stavbě zabránit, a to pomocí územního a regulačního plánu. / Ilustrační foto
Skupina ČEZ chce spalovnu v Horních Počaplech, oficiálně nazvanou ZEVO Mělník, uvést do provozu v roce 2024, argumentuje zákazem skládkování odpadů. Obec Horní Počaply se stavbou spalovny nesouhlasí. Podle Mikeše mohou právě Horní Počaply stavbě zabránit, a to pomocí územního a regulačního plánu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Starostové obcí dotčených plánovanou výstavbou spalovny odpadu v Horních Počaplech na Mělnicku sepsali společné prohlášení, které předali Středočeskému kraji. Požadují v něm zpracování dopravní studie, která bude řešit problém svozu odpadu do spalovny, chtějí také iniciovat změny zákona o odpadech. Novinářům to dnes řekl mělnický starosta Ctirad Mikeš (Mé město). K výzvě se připojili starostové 17 obcí nejenom ve Středočeském, ale i v Ústeckém kraji.
 

"Smyslem prohlášení je, abychom skutečně dotlačili kraj, ale zejména rezorty životního prostředí, dopravy, ale možná i průmyslu a obchodu k tomu, aby se problematika odpadu, i ve vazbě na naše zařízení, začala řešit," řekl Mikeš. Dodal, že starostové jsou připraveni udělat vše pro to, aby spalovna v dané lokalitě nebyla postavena, pokud nebude vyřešena dopravní infrastruktura.

Skupina ČEZ chce spalovnu v Horních Počaplech, oficiálně nazvanou ZEVO Mělník, uvést do provozu v roce 2024, argumentuje zákazem skládkování odpadů. Obec Horní Počaply se stavbou spalovny nesouhlasí. Podle Mikeše mohou právě Horní Počaply stavbě zabránit, a to pomocí územního a regulačního plánu. Při nedávném veřejném projednávání vlivů chystané spalovny na životní prostředí zaznělo, že stavbě by měla předcházet stavba obchvatů kolem obcí. Zastupitelé obce Horní Počaply vyjádřili s projektem v současné podobě nesouhlas. I další obce podmiňují stavbu spalovny právě vyřešením problému dopravy. Místní se totiž bojí znečištění ovzduší i velké dopravní zátěže.

Ve společném prohlášení teď starostové po kraji požadují například okamžité zadání zpracování dopravní studie. Chtějí také, aby přednost dostala železniční doprava, a to tak, že bude 70 procent odpadu přepravováno po železnici. Studie by podle starostů měla zohlednit železničně dostupné lokality i mimo Středočeský kraj, například v Ústeckém kraji. Starostové také požadují, aby na základě výsledků studie kraj směřoval odpad z obtížně dostupných lokalit v regionu do jiných zařízení v jiných krajích. Středočeský kraj má podle prohlášení řešit problematiku využití směsného odpadu komplexně ve spolupráci s Prahou a ostatními přilehlými kraji. Hejtmanství má podle starostů také zahájit jednání se státem o rekonstrukcích řady komunikací a stavbě obchvatů obcí. Ve spolupráci s Prahou má kraj také dokončit obchvat Prahy, míní starostové.

Dále chtějí, aby kraj inicioval legislativní změnu zákona o odpadech ve vztahu k termínu EU do roku 2030, respektive 2035. Stát podle Mikeše není připraven na konec skládkování od začátku roku 2025. "V České republice jsou pouze čtyři zařízení, která by měla zákaz skládkování řešit. Jsou to spalovny Liberec, Malešice, Plzeň a Brno. Ve výstavbě je spalovna v Ostravě a počítá se s Komořany. Nutná jsou ne čtyři zařízení, ale alespoň 10 nebo 11," řekl Mikeš.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist