https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starostove-zakon-o-ochrane-ovzdusi-nam-spise-pritizi-nez-ulehci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starostové: Zákon o ochraně ovzduší nám spíše přitíží než ulehčí

31.1.2002 14:38 | PRAHA (ČIA)
Aplikace zákona o ochraně ovzduší, jehož návrh dnes Senát vrátil do Poslanecké sněmovny s několika technickými pozměňující návrhy, přinese mnoha obcím spíše problémy než užitek. Vyplývá to z průzkumu, který parlamentní zpravodajové ČIA provedli mezi senátory, kteří jsou či byli starosty měst a obcí. Účelem vládního návrhu zákona je vytvářet podmínky pro snižování množství vypouštěných znečišťujících látek působících na životní prostředí. Norma převádí mnoho kompetencí v této oblasti právě na obce a její orgány.
 

Zákon má podle senátora a starosty obce Světlá Hora na Bruntálsku Rostislava Harazina (KSČM) hodně nedostatků. "Pokud by se vzal striktní výklad zákona, měli bychom víc problémů než užitku," uvedl pro ČIA Harazin a dodal: "Na vesnicích budeme těžko zjišťovat, jestli lidé na zahrádkách dělají ohýnek, aby spalovali klestí nebo aby si opekli buřty," řekl Harazin.

Podle bývalého starosty Svitav a senátora Jiřího Brýdla (KDU-ČSL) se zákon "opticky tváří, že pomůže práci orgánů obcí, a tedy i starostům, ale není to tak úplně pravda". Společně se senátorem Pavlem Eybertem (ODS) se úspěšně pokusili prosadit několik změn v zákoně. Senátoři například přijali jejich návrh, aby ze zákona bylo jako znečišťující faktor vypuštěno takzvané světelné znečištění. Brýdl měl též námitky proti pachovému znečištění, protože metody, které vedou k jeho zjišťování, jsou velmi subjektivní. Pachové znečištění však v zákoně zůstalo.

Senátor a starosta Teplic Jaroslav Kubera (ODS) je sice přesvědčen o potřebnosti takového zákona, navržená verze však podle něj přenáší na obce břímě, na které nejsou připraveny. I on se pozastavil nad absurdností pojmu světelné znečištění. "Výrobci žaluzií by nepochybně uvítali, kdybychom do zákona vsunuli, že všechna okna domácností musí být večer zakryta žaluziemi, aby světelným znečištěním nepoškozovala okolní prostředí," řekl s ironickou nadsázkou Kubera.

Mnozí starostové se také bojí, že zákon povede k vlně sousedského udavačství. "Nenávistní sousedé budou práskat toho, kdo griluje," obává se případného dopadu zákona na chování obyvatel senátor Kubera. Podle něj je tolerance v této zemi nízká, každý občan hájí jenom svůj zájem a nerespektuje zájmy a chování okolí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist