https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starsi-naftova-auta-v-dilli-museji-ze-silnic-naridil-soud
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starší naftová auta v Dillí musejí ze silnic, nařídil soud

18.7.2016 14:57 | DILLÍ (ČTK)
Indický nejvyšší soud již loni dočasně zakázal prodej velkých naftových vozidel v Dillí. Naznačil také, že by mohl uvalit dodatečnou daň na prodej naftových aut, což by mohlo zasáhnout odbyt automobilek, jako je japonská Toyota nebo indická Tata Motors
Indický nejvyšší soud již loni dočasně zakázal prodej velkých naftových vozidel v Dillí. Naznačil také, že by mohl uvalit dodatečnou daň na prodej naftových aut, což by mohlo zasáhnout odbyt automobilek, jako je japonská Toyota nebo indická Tata Motors
Indická justice nařídila úřadům, aby z ulic v hlavním městě Dillí odstranily všechna naftová vozidla starší deseti let. Jde o další krok ve snaze zmírnit vysoké znečištění ovzduší v indické metropoli, napsala agentura Reuters.
 

Dopravní úřady v Dillí musejí podle soudního nařízení s okamžitou platností zrušit registrace všech vozidel na naftový pohon vyrobených před nejméně deseti lety. Nařízení má okamžitou platnost.

Experti se neshodují v názoru na to, jakou měrou vozidla přispívají ke znečištění ovzduší ve městech. Několik jich ale volalo po zákazu naftových vozidel, protože způsobují větší znečištění než auta s benzinovým motorem a motocykly.

Indický nejvyšší soud již loni dočasně zakázal prodej velkých naftových vozidel v Dillí. Naznačil také, že by mohl uvalit dodatečnou daň na prodej naftových aut, což by mohlo zasáhnout odbyt automobilek, jako je japonská Toyota nebo indická Tata Motors.

Světová zdravotnická organizace (WHO) loni jmenovala Dillí jako nejznečištěnější město na světě. Nejhorší situace pravidelně nastává v zimě, kdy šedé nebe a hustá smogová pokrývka metropoli halí už od časných ranních hodin. Dillí má asi 14 milionů obyvatel a odhadem 7,5 milionu registrovaných vozidel.

Dřívější soudní zákazy vztahující se na starší naftová auta v Dillí se dodržovaly jen málo, napsal Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist