https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-chce-prestat-regulovat-tezbu-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát chce přestat regulovat těžbu uhlí

5.6.2003 09:14 | PRAHA (ČIA)
Novou energetickou koncepci, která počítá se zrušením stávajících limitů na těžbu hnědého uhlí, prosazuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Jak píší dnešní Hospodářské noviny, v budoucnu by tak těžba uhlí mohla sprovodit ze světa několik vesnic na severu Čech.
 

Limity od počátku devadesátých let stanovují, kam až se může těžit. "Limity končí v roce 2005, chceme zachovat jen ty, které budou mít nějaký ekonomický podklad," tvrdí náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina. Podle něj již nemá smysl zachovat limity, které brání samotné vesnice. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek však tvrdí, že jeho resort byl vždy pro zachování těžebních limitů. Zároveň se však nebrání diskusi o tom, aby si o případné těžbě rozhodly obce samy. "Měly by mít právo veta," řekl.

Resort průmyslu připravil šest verzí energetické koncepce s výhledem do roku 2030. Jednou z nich je i takzvaná zelená varianta. Ta počítá vedle rozšíření limitů i s tím, že stát začne více využívat jadernou energetiku. V praxi by to znamenalo i výstavbu dalších bloků v Temelíně. V červnu hodlá ministerstvo o návrzích diskutovat s odbornou i laickou veřejností a do konce téhož měsíce připravit její konečnou verzi. Tu má do konce letošního roku schválit vláda.

Ministerstvo vychází v koncepci ze scénáře, který v následujících letech počítá s růstem výroby a spotřeby elektřiny. Zatímco v roce 2000 se v tuzemsku vyrobilo 73,71 terawatthodiny, v roce 2030 to již má být necelých 91 terawatthodin. Ekologové upozorňují, že již dnes je v zemi elektřiny přebytek. Analytik Wood & Company Jan Slabý naopak považuje scénář za realistický. Další vzestup spotřeby a tím i výrobu elektřiny mají v příštích letech táhnout domácnosti a průmysl.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist