https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-chce-zlepsit-predpoved-povodni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát chce zlepšit předpověď povodní

27.12.2002 09:57 | PRAHA (ČIA)
Desítky milionů korun na modernizaci Předpovědní a výstražné služby potřebuje Český hydrometeorologický ústav, aby mohl lépe odhadnout nebezpečí povodní. "Dobré fungování Předpovědní a výstražné služby může snížit ztráty na životech prakticky na nulu a ztráty na majetku přibližně o třicet procent," tvrdí ředitel hydrometeorologického ústavu Ivan Obrusník. Při srpnových povodních zahynulo sedmnáct lidí a škody překročily 70 miliard korun. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.
 

Návrh na modernizaci služby spolu s meteorologickým vyhodnocením letní povodně dostane v těchto dnech vláda. Základním nástrojem Předpovědní a výstražné služby je takzvaný regionální meteorologický model Aladin, který se vytváří pomocí superpočítače. Každodenní počítání tohoto modelu včetně množství srážek na 48 hodin dopředu zavedl ústav po povodních v roce 1997. Aladin pracuje s rozlišením jedenácti kilometrů, což není vždy dostačující.

Ústav by chtěl superpočítač inovovat, zvýšit rozlišení na pět až šest kilometrů a zdokonalit i model pro předpověď srážek na dva dny dopředu. "Každé zlepšení v této oblasti je prospěšné. Nejprve se ale musí rozhodnout, kolik na to bude peněz," říká Jaroslav Kinkor, ředitel odboru ochrany vod Ministerstva životního prostředí.

Vylepšení superpočítače pro výpočet regionálního meteorologického modelu není jedinou věcí, kterou by chtěl Český hydrometeorologický ústav po zkušenostech z letošních povodní uskutečnit. Některé stanice, které měří výšku vodní hladiny a průtoky řek, velká voda zničila, nebo poškodila, takže odborníci nedostávali z těchto míst spolehlivé informace. "V mnoha případech nefungovalo spojení, které bylo závislé na přívodu proudu a na telefonních linkách," pokračoval Obrusník.

Na nových protipovodňových plánech pracují i desítky obcí a měst, které záplavy poničily. Například Praha uvažuje o nových protipovodňových zábranách, které by byly vyšší než srpnová hladina rozvodněné Vltavy. Přesnou výši zábran určí matematické modely. Už v polovině ledna má být navržen harmonogram výstavby nových zábran. Jednou z prioritních čtvrtí by přitom měl být Karlín, nejvíce zdecimovaná část hlavního města.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist