https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-da-1-4-mld-kc-na-vodohospodarske-projekty-ci-ochranu-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát dá 1,4 miliardy Kč na vodohospodářské projekty či ochranu přírody

18.1.2017 16:30 | PRAHA (ČTK)
Dotaci mohou rovněž získat projekty komunitně vedeného místního rozvoje, které posílí biologickou rozmanitost a přirozené funkce krajiny.
Dotaci mohou rovněž získat projekty komunitně vedeného místního rozvoje, které posílí biologickou rozmanitost a přirozené funkce krajiny.
Obce, města, svazky obcí či příspěvkové organizace se mohou ucházet o evropské dotace v celkové výši 1,4 miliardy korun, které jsou určeny například na vodohospodářské projekty, odstranění starých ekologických zátěží či ochranu přírody a krajiny. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se Státním fondem životního prostředí ČR a Agenturou ochrany a krajiny ČR vypsalo sedm nových výzev z Operačního programu Životní prostředí.
 

Výzvy jsou zaměřeny na projekty strategického významu, které přispějí k rozvoji daného regionu či města a budou problémy řešit komplexně. "Ministerstvo životního prostředí podpoří takzvané integrované územní investice a komunitně vedený místní rozvoj. Dá na ně 1,4 miliardy korun," informovalo dnes ČTK ministerstvo.

"Jedná se například o sérii protipovodňových opatření vymezených ve strategiích metropolitních oblastí Brna či Prahy, dobudování kanalizace v okrajových částech některých měst či sanaci ekologických zátěží a revitalizaci tzv. brownfieldů," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Brownfieldy jsou nevyužité plochy například po bývalých továrnách.

Čtyři z nově vyhlášených výzev míří na investice do vodního hospodářství, na projekty zlepšující nakládání s odpadními vodami, na zajištění pitné vody nebo protipovodňová opatření. Pro žadatele je vyhrazeno přes 720 milionů korun. "Podpoříme projekty na území Královéhradecka, Pardubicka, Plzeňska a na území Prahy a Brna," dodal ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Další výzvy se zaměřují na podporu průzkumných prací, dodatečných průzkumů, analýz rizik a sanace vážně kontaminovaných lokalit. Na tyto projekty vyčlenilo ministerstvo celkem 200 milionů korun. Výzva je určena pro Ústecko a Chomutovsko.

Dotaci mohou rovněž získat projekty komunitně vedeného místního rozvoje, které posílí biologickou rozmanitost a přirozené funkce krajiny. Může to být například boj s invazními druhy rostlin, jako je bolševník a křídlatka. Na tyto projekty je vyhrazeno celkem 486 milionů korun.

Ve výzvách, které podpoří vodohospodářské projekty nebo odstranění ekologických zátěží, končí příjem žádostí 2. ledna 2019. U výzev zaměřených na ochranu přírody a krajiny až 2. ledna 2020.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
abz mal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist