https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-da-lesnikum-od-roku-2019-o-640-mil-kc-vice-schvalila-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda schválila podporu 640 milionů pro lesníky Aktualizováno

24.10.2018 08:28 | PRAHA (ČTK)
Větší příspěvky by měly pomoci sázení zpevňujících dřevin, podporovat drobnou zvěř ve volné krajině nebo snižovat škody způsobované větší zvěří na lesních porostech.
Větší příspěvky by měly pomoci sázení zpevňujících dřevin, podporovat drobnou zvěř ve volné krajině nebo snižovat škody způsobované větší zvěří na lesních porostech.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Aleš Erber
Stát bude od příštího roku přerozdělovat na podporu lesníků o 640 milionů korun více. Větší příspěvky by měly pomoci sázení zpevňujících dřevin, podporovat drobnou zvěř ve volné krajině nebo snižovat škody způsobované větší zvěří na lesních porostech. Vyplývá to z návrhu novely nařízení vlády, který dnes schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Loni dal stát prostřednictvím příspěvků na hospodaření v lesích 341 milionů korun, příspěvky na myslivost byly za 13 milionů korun.
 

Stát v novele plánuje také zavádět tzv. zástřelné. Sto milionů korun by nově mělo jít pro myslivce, kteří budou lovit více divokých prasat, než byl průměr za poslední tři roky. Za každý zastřelený kus by měli dostat dva tisíce korun. "Systém je v návrhu novely nastaven tak, že zástřelné v navrhované výši 2000 Kč bude za každý ulovený kus prasete divokého nad tříletý průměr v dané honitbě. Zástřelné pak bude vypláceno uživateli honitby," řekl dříve mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

"Českomoravská myslivecká jednota považuje za správný krok finanční příspěvek jako motivaci při boji s africkým morem prasat," sdělila dnes za jednotu ČTK Martina Novotná. Podle experta jednoty Miloše Ježka by ale bylo vhodnější, aby vyplácení peněz bylo podmíněno i zastřelením dospělých kusů, zejména bachyní.

V současnosti ministerstvo příspěvky poskytuje na ekologické hospodaření v lesích, obnovu lesních porostů do 40 let věku, opatření k obnově lesů poškozených imisemi nebo na zlepšování životního prostředí zvěře, podporu ohrožených druhů zvěře a zajíce polního či na chov a výcvik loveckých psů a dravců, uvádí ministerstvo v důvodové zprávě k novele.

Skoro třetinu peněz, 200 milionů korun, na vyšší příspěvky chce ministerstvo vzít ze svého navýšeného rozpočtu na opatření pro boj s kůrovcem. Zbývající peníze hodlá získat v rámci své rozpočtové kapitoly, pokud peníze nenajde, bude příspěvky snižovat. Návrh také zvyšuje o 11 milionů korun náklady na krajské úřady.

Ministerstvo chce dále zvýšit podporu umělé obnovy melioračních a zpevňujících dřevin o 33 procent, což bude stát o 48 milionů korun více, a rozšířit podporu pro umělou obnovu základních dřevin. Naopak omezí podporu pro výsadbu smrku ztepilého pouze na vyšší polohy, což bude stát 65 milionů korun. Na umělou obnovu po nezdaru prvního zalesňování půjde o 50 milionů korun více.

Počet odlovených divokých prasat letos za pololetí meziročně klesl o více než 16.000 na 69.335. Vyplývá to z údajů Státní veterinární správy, kam lovci povinně posílají vzorky na kontrolu masa. Tento údaj se může lišit od oficiálních mysliveckých statistik, které myslivci zveřejňují vždy za takzvaný myslivecký rok, jenž končí březnem. Podle Miloše Ježka z Českomoravské myslivecké jednoty měli letos divočáci hodně potravy, a hůř se tak lovili, protože zůstávali ve skrytu v lesích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist