https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-da-na-cisticky-v-malych-obcich-100-milionu-korun-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát dá na čističky v malých obcích 100 milionů korun

7.10.2016 10:14 | PRAHA (ČTK)
Stát podpoří výstavbu domácích čističek odpadních vod. Ze Státního fondu životního prostředí vydá v první fázi 100 milionů korun, dotace může pokrýt až 80 procent nákladů. O peníze mohou žádat lidé prostřednictvím obcí, zejména v těch menších, kde se stavba velkých čistíren odpadních vod nevyplatí, nebo ji není možné postavit. Žádosti budou přijímány ještě letos od 1. listopadu do 30. listopadu příštího roku nebo do vyčerpání dotací. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.
 

Podporu z nového dotačního programu mohou získat svazky obcí, spolky i obchodní společnosti většinově vlastněné obcemi. Na jednu domovní čistírnu může jít od 100.000 do 240.000 korun, záleží ale na počtu obyvatel, kteří se na ni napojí. Navržená soustava čističek musí řešit napojení minimálně 30 procent z celkového počtu evidovaných obyvatel, kteří v obci trvale bydlí, nejsou připojeni ke stokové síti zakončené čistírnou odpadních vod a nemají instalován systém individuálního čištění odpadních vod.

Dotace tak nebudou moct využít individuálně lidé, kteří trvale žijí na samotách, nebo obydlích vzdálených od obce. "Dotace se nevztahuje na izolovaná řešení, ale na efektivní řešení, proto očekáváme, že obce budou řešit napojení většího počtu obyvatel, minimum je 30 procent evidovaných obyvatel," řekla na dotaz ČTK Roubíčková.

Dodala, že povinnost na základě evropské směrnice mají obce nad 2000 obyvatel a pro malé obce se neplánuje. Dotační program je určen jen na trvalé bydlení, ne na rekreační objekty, protože je nutné čističku obsluhovat, poznamenala Roubíčková. Chalupy mívají jímky, které podle ní obecně nejsou neekologické. Problém je tehdy, když prosakují.

Celkově mohou zájemci dostat až 80 procent z výdajů na projekt. Mezi ně patří projektová příprava, nákup technologie a instalace. Napojit se budou muset v příštích deseti letech na monitorovací síť, která je podmínkou získání dotace. Tím si chce stát pojistit, zda se lidé o čističku starají, nebo do ní neoprávněně nezasahují.

V Česku není na kanalizaci stále napojeno více než 1,5 milionu lidí. Nedostatečné čištění odpadních vod nebo prosakující jímky a septiky způsobují, že se znečišťují povrchové vody a ohrožují vody podzemní.

Ředitel státního fondu Petr Valdman uvedl, že fond připravil výzvu jako pokračování našeho projektu Chytré obce - hospodaření s vodou. MŽP chce podle ministra Richarda Brabce podpořit nakládání s odpadními vodami tam, kde není možné efektivní řešení na centrální čistírně odpadních vod. "Jde nám o takzvané decentralizované čištění, které je za určitých podmínek efektivnější než nákladná výstavba rozlehlých stokových systémů," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist