https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-jiz-ma-penize-od-eib-na-obchvat-plzne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát již má peníze od EIB na obchvat Plzně

6.12.2002 10:00 | PLZEŇ (ČIA)
Nedostatek financí již nehrozí stavbu dálničního obchvatu Plzně. Na účet ministerstva financí dorazily ve čtvrtek 5. prosince 2,4 miliardy korun od Evropské investiční banky (EIB). ČIA to dnes potvrdila Eva Nováková z tiskového oddělení ministerstva financí.
 

Banka poskytne na úsek obchvatu Ejpovice - Sulkov podle úvěrové smlouvy celkem 6,35 miliardy korun. Na stavbě již bylo proinvestováno zhruba 1,9 miliardy korun. Necelé tři čtvrtě miliardy zatím poskytl Státní fond dopravní infrastruktury. Úvěrová smlouva s EIB byla podepsána již před pěti měsíci. Vláda však čerpání financí umožnila až v těchto dnech, protože si nechávala zpracovat ministerstvem spravedlnosti expertízu, zda je smlouva s bankou slučitelná s českou legislativou. "Dluh vůči dodavatelům tak dočasně řešila trojdohoda mezi firmami, fondem dopravní infrastruktury a Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem stavby," uvedl ředitel ŘSD Alois Lichnovský. Dlužné peníze by měly stavební firmy získat ještě během prosince letošního roku.

Celkové náklady na dostavbu obchvatu Plzně přesahují 420 milionů eur. EIB poskytla zhruba polovinu uvedené sumy. S dokončením celého obchvatu se počítá v letech 2005 až 2006.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist