https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-loni-podporil-podnikani-castkou-37-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát loni podpořil podnikání částkou 3,7 miliardy korun

15.7.2001 10:48 | PRAHA (ČIA)
Celkem 3,7 miliardy korun poskytl stát v roce 2000 na podporu malých a středních podniků. Státní podporu obdrželo v loňském roce více než 3800 podnikatelských subjektů. Celková výše podpory poprvé překročila hranici tří miliard korun a byla největší od roku 1992, kdy systém podpor podnikání ze státního rozpočtu odstartoval. Vyplývá to ze Zprávy o vývoji malého a středního podnikání, kterou tento týden obdržela Poslanecká sněmovna.
 

Největším distributorem státní podpory podnikání je Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), která pro malé a střední podniky připravila celkem sedm plošných podpůrných programů (Záruka, Kredit, Trh, Speciál, Kapitál, Pojízdná prodejna a Kooperace) a šest regionálních programů (Region, Vesnice, Regenerace, Preference, Provoz a Hranice). ČMZRB loni podpořila 1975 projektů částkou 2,115 miliardy korun. Nejvíce podpor získaly podniky do 50 zaměstnanců.

V dalších plošných programech (Podpora exportu, Malé půjčky a Design) realizovaných příspěvkovými a rozpočtovými organizacemi ministerstva průmyslu a obchodu byly v loňském roce poskytnuty podpory celkem 511 subjektům v celkové výši 106 milionů korun. Kromě toho bylo programem Poradenství poskytnuto 8743 poradenských služeb ve výši 23 milionů korun. Dále byly poskytnuty ještě malé půjčky z prostředků programu Phare celkem 126 subjektům v celkové výši 106 milionů korun.

Dva rozvojové programy v ohrožených oblastech severozápadních Čech a Ostravska - konkrétně Regionální program podpory severozápadních Čech a Regionální program rozvoje Ostravska podpořily v loňském roce 79 projektů celkovou částkou 128,3 milionu korun. V rámci programu výzkumu a vývoje Technos bylo poskytnuto celkem 177 milionů korun na podporu výzkumu a vývoje nových materiálů, výrobků a technologií. V rámci programu Park bylo na založení a rozvoj vědeckotechnických parků poskytnuto celkem 45 milionů korun. Oba poslední jmenované programy tedy podpořily celkem 99 podnikatelských projektů částkou 222 milionů korun.

Na oficiální účast českých firem na mezinárodních veletrzích a výstavách získalo loni podporu 1204 firem a to v objemu 165 milionů korun. Malých a středních podniků z toho bylo 840 a jejich podpora dosáhla částky 115 milionů korun. CzechInvest podpořil v roce 2000 rozvoj 34 průmyslových zón částkou 393 milionů korun. Česká energetická agentura, která podporuje projekty využívání netradičních a obnovitelných zdrojů energie, podpořila v roce 2000 celkem 81 projektů částkou 133 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist