https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-ocenil-podnikatelske-projekty-napriklad-radar-nebo-tasky-z-papiru-a-travy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát ocenil podnikatelské projekty, například meteorologický radar nebo tašky z papíru a trávy

18.11.2022 01:20 | PRAHA (ČTK)
Ocenění Podnikatelský projekt roku 2022 uděluje ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Agenturou pro podnikání a inovace.
Ocenění Podnikatelský projekt roku 2022 uděluje ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Agenturou pro podnikání a inovace.
Foto | Dezidor / Wikimedia Commons
Meteorologický radar, přístroj pro zpracování kalů z čistíren či tašky z papíru a trávy získaly ocenění Podnikatelský projekt roku 2022. Uděluje je ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Agenturou pro podnikání a inovace.
 
Firma Meteopress, která poskytuje meteorologické služby, v oceněném projektu vyvinula a uvedla na trh malý meteorologický radar. Má rozměry do jednoho metru krychlového a hmotnost do 50 kilogramů, dosah radaru je až 150 kilometrů.

Společnost Flenexa plus, zabývající se mimo jiné likvidací odpadů, byla zase oceněna za vyvinutí zařízení pro zpracování kalů z čističek odpadních vod. Přístroj je unikátní tím, že se dá převážet, a využít tedy přímo v čistírnách. Papírna Aloisov získala cenu za rozšíření výroby mimo jiné o tašky vyráběné z recyklovaného papírového odpadu s využitím suché luční trávy. Díky projektu také papírna začala vyrábět papírové sáčky na pečivo v obchodech, které podle ministerstva mohou konkurovat cenou mikrotenovým sáčkům.

Ocenění získaly nejen projekty inovativních výrobků. Třeba farmaceutická a kosmetická společnost Contipro dostala cenu za vytvoření vývojového centra pro výrobky, podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň zase za posílení kapacit technologického centra a sdílených kanceláří a Wood4You nebo Stavební huť Slavonice za rekonstrukce a revitalizace budov. Teplárna Písek pak byla oceněna za propojení svého systému s bioplynovou stanicí, díky čemuž může využít zbytkové teplo ze stanice. Firma Maso Uzeniny Písek zase úpravami prostor a zařízení dosáhla úspor energií a bude využívat i odpadní teplo z výroby.

"Podnikatelské projekty roku vybíráme dle kritérií inovativnosti, kvality přípravy projektu, průběhu realizace či závěrečného hodnocení," uvedl k udílení cen náměstek ministra průmyslu pro evropské fondy Marian Piecha. "V případě projektů podpořených z evropských fondů je však významným faktorem pro hodnocení dopad na životní prostředí a celkový přínos pro firmu a její okolí," doplnil.

Soutěž se pořádá od roku 2006 a mohou se jí účastnit firmy, které uskutečnily projekty podpořené z fondů Evropské unie. Projekty letošního ročníku měly podporu z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, ceny získalo 12 firem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist