https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-zacal-prijimat-zadosti-firem-o-dotace-na-nakup-elektrovozu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát začal přijímat žádosti firem o dotace na nákup elektrovozů

6.1.2020 00:15 | PRAHA (ČTK)
Státní Agentura pro podnikání a inovace (API) dnes začala přijímat žádosti firem o dotace na nákup elektromobilů a vybudování neveřejných dobíjecích stanic, na projekty na zavádění technologií pro akumulaci energie a na získávání druhotných surovin pro další zpracování. / Ilustrační foto
Státní Agentura pro podnikání a inovace (API) dnes začala přijímat žádosti firem o dotace na nákup elektromobilů a vybudování neveřejných dobíjecích stanic, na projekty na zavádění technologií pro akumulaci energie a na získávání druhotných surovin pro další zpracování. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní Agentura pro podnikání a inovace (API) dnes začala přijímat žádosti firem o dotace na nákup elektromobilů a vybudování neveřejných dobíjecích stanic, na projekty na zavádění technologií pro akumulaci energie a na získávání druhotných surovin pro další zpracování. Podniky je mohou podávat do 28. května a stát má na podporu vyčleněno 600 milionů korun, přičemž největší půlmiliardová částka je určena na projekty ohledně druhotných surovin. Dnes to sdělil Radek Horešovský z API.
 

Dotační výzvy v programu Nízkouhlíkové technologie vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu loni v prosinci.

Peníze z výzvy týkající se druhotných surovin jsou určené na projekty, jejichž prostřednictvím budou firmy získávat druhotné suroviny v kvalitě vhodné pro další využití, nebo projekty na výrobu výrobků z druhotných surovin. Možná podpora činí 45 procent z celkových výdajů v závislosti na velikosti podniku.

V rámci podpory elektromobility chce stát rozdělit 50 milionů korun. Firmy tak mohou získat až 40procentní dotaci na nákup elektromobilů s bateriovým pohonem (BEV) nebo s prodlouženým dojezdem (EREV) a na pořízení dobíjecích stanic ve svých areálech.

Dalších 50 milionů si mají rozdělit podniky, které požádají o podporu inovativních projektů na zavádění technologií sloužících k akumulaci elektrické energie, tepla, stlačeného vzduchu nebo pohybové energie. Na projekty mohou získat příspěvek až 80 procent.

V uplynulých letech API podle ředitele sekce rozvoje podnikatelského prostředí Petra Koláře podpořila v oblasti cirkulární ekonomiky 650 miliony korun 300 projektů českých podniků. "Projekty vedle úspory nákladů a šetrnosti k životnímu prostředí často přináší i další příležitosti pro uplatnění nových produktů na trhu," doplnil Kolář.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist