https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-zaplati-jeste-asi-3-000-vysetreni-na-bse
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát zaplatí ještě asi 3 000 vyšetření na BSE

15.1.2002 10:11 | PRAHA (EkoList)
Většinu vyšetření poraženého skotu staršího 30 let na tzv. "nemoc šílených krav" (bovinní spongiformní encefalopatii - BSE) od ledna musí zaplatit zpracovatelé, tedy jatka. Stát přesto ještě část vyšetření (uhynulého skotu a utracených zvířat) bude muset zaplatit. Státní veterinární správa (SVS) odhaduje, že letos půjde zhruba o 3 000 kusů.
 

"K tomu nyní v souvislosti s výskytem klusavky u nás přistupuje ještě nutnost vyšetřovat na základě mimořádného veterinárního opatření ovce," připomíná mluvčí SVS Josef Duben. Podle tohoto opatření ze 7. ledna se musejí vyšetřit utracené a uhynulé ovce starší než 12 měsíců a poražené kusy starší než 18 měsíců, a to i pokud jde o domácí porážku. SVS očekává, že takových vyšetření bude třeba asi 2 000. Klusavka, na rozdíl od BSE (u které existuje soufislost s lidskou Creutzfeldt-Jakobovou nemocí), člověka zdravotně neohrožuje. Nakazit se ale mohou ovce od sebe navzájem.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist