https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statni-dotace-podporovane-energii-vzroste-schvalila-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní dotace podporované energii vzroste, schválila vláda

17.9.2019 00:06 | PRAHA (ČTK)
Příspěvek státu podporovaným zdrojům energie (POZE) má pro příští rok vzrůst na 27 miliard korun. / Ilustrační foto
Příspěvek státu podporovaným zdrojům energie (POZE) má pro příští rok vzrůst na 27 miliard korun. / Ilustrační foto
Příspěvek státu podporovaným zdrojům energie (POZE) má pro příští rok vzrůst na 27 miliard korun. Bude tak o 815 milionů korun vyšší než letos a v předešlých dvou letech. Vyplývá to z návrhu vládního nařízení, který včera schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Zbylou část z podpory zhruba 46 miliard, kterou nepokryje státní dotace, zaplatí převážně spotřebitelé. Premiér Andrej Babiš (ANO) včera řekl, že by stát mohl výdaje na podporu snížit až o šest miliard. Havlíček má navrhnout řešení.
 

Příspěvek se týká podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů, vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a provozní podpory tepla. Podporu těmto zdrojům od roku 2013 vyplácí Operátor trhu s elektřinou (OTE) na základě cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny. Celkem bylo od roku 2006 na podporu POZE v Česku vyplaceno přes 340 miliard korun.

"Částka vzrostla kvůli neuvážené podpoře fotovoltaiky v minulosti a v příštím roce dosáhneme absolutního vrcholu. Čisté navýšení v neprospěch státního rozpočtu je za posledních deset let 25 miliard korun," uvedl Havlíček po zasedání vlády. Dodal, že kabinet jej včera pověřil tím, aby začal pracovat na snížení částky. "Musíme ale respektovat závazky z minulosti, které máme," řekl.

K omezení podpory obnovitelných zdrojů vyzval včera vládu prezident Miloš Zeman, který dorazil na jednání kabinetu na projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Znovu o tom s premiérem mluvil i na jejich večerní společné schůzce v Lánech. "Ministr Havlíček by měl přijít s nějakým konkrétním řešením řešením, se kterým se obrátíme na Evropskou komisi. Vidíme tam nějakou možnost snížení příspěvku státu v řádu až šest miliard," řekl po setkání s hlavou státu novinářům Babiš. Podle něj jsou obnovitelné zdroje "překompenzované".

Výše podpory vzrostla ze zhruba miliardy korun v roce 2006 na více než 40 miliard korun v posledních pěti letech. Loni činila 46,1 miliardy korun. Stát přispěl dotací 26,185 miliardy korun, stejné peníze dá také letos. Dotace na takzvanou zelenou energii tvoří převážnou část výdajů z rozpočtové kapitoly ministerstva průmyslu a obchodu. Návrh státního rozpočtu pro příští rok s navýšením výdajů počítá, stejná dotace je plánována také pro roky 2021 a 2022.

Kontroverze v souvislosti s podporou stále budí především takzvaný solární boom na přelomu desetiletí. Nejvyšší kontrolní úřad už dříve uvedl, že mezi lety 2009 až 2012 byla návratnost investic do fotovoltaických elektráren v ČR zhruba sedm let po zahájení jejich provozu, přestože podle zákona mohla být až 15 let. Dodal, že celkové náklady na obnovitelné zdroje elektřiny převýší v ČR do roku 2030 bilion korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist