https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statni-dotaci-muze-ziskat-devet-vodohospodarskych-staveb-na-jihu-cech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní dotaci může získat devět vodohospodářských staveb na jihu Čech

12.3.2003 12:02 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Celkem 24 chystaných vodohospodářských staveb na jihu Čech má naději získat státní dotaci z programů ministerstva zemědělství na výstavbu a technickou obnovu vodovodů a úpraven vod a na výstavbu a technickou obnovu čistíren odpadních vod a kanalizací. V průběhu tří let by se tyto projekty měly podělit o částku 182 milionů korun. "Z pohledu Jihočeského kraje se na základě posouzení důležitosti jako nejnaléhavější jeví zahájení devíti staveb ještě v tomto roce," řekl dnes ČIA krajský radní Josef Novák.
 

Jednou z krajských priorit je intenzifikace čistírny odpadních vod v Kaplici, která je nejvýznamnějším zdrojem znečištění řeky Malše. "Její vody totiž zpracovávají úpravny v Pořešíně a v Plavu a dodávají je do Jihočeské vodárenské soustavy. Na nutnou rekonstrukci hrubého přečištění, čerpací stanice a biologického čištění kaplické čistírny odpadních vod by město mělo dostat od státu přes 40 milionů korun," uvedl Novák.

Jak dále dodal, v seznamu doporučených staveb, které mají být financovány ze státních programů již v tomto roce, jsou například i vodovody Pomezí-Landštejn, Markvarec-Matějovec a Zahrádky na Jindřichohradecku, úpravna vody v Oseku na Strakonicku a rozšíření vodovodu v obci Dražice na Táborsku.

"Seznam devíti vodohospodářských staveb, které by podle rozhodnutí rady kraje měly být zahájeny ještě v tomto roce, je pouze doporučením Jihočeského kraje, které vyžaduje ministerstvo zemědělství. Na jeho základě ministerstvo upřesní seznam konkrétních akcí zařazených do státního programu financování a výsledky bychom měli znát v průběhu dubna," dodal.

Jihočeský kraj letos hospodaří s vyrovnaným rozpočtem ve výši 7,984 miliardy korun. Vlastní výdaje představují pouze miliardu korun, zbytek jsou účelové dotace od státu, které musí kraj přerozdělit.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist