https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statni-fond-pujci-mestum-pul-miliardy-na-zlepseni-pitne-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní fond půjčí městům půl miliardy na zlepšení pitné vody

15.11.2015 10:09 | PRAHA (ČTK)
Státní fond životního prostředí půjčí obcím a městům, které se svými projekty uspěly se žádostí o evropské dotace, půl miliardy na spolufinancování projektů. Peníze poputují na zlepšení stavu podzemních nebo povrchových vod, či na zlepšení kvality pitné vody pro obyvatele, informovalo ministerstvo životního prostředí. Půjčky zúročené jedním procentem budou muset zájemci splatit do deseti let. V současném programovacím období jde na vodohospodářské projekty méně peněz než v minulosti.
 

"Oproti 40 miliardám v minulém programovém období máme na vodohospodářské projekty do roku 2020 pouze 11 miliard korun a zájem o dotace je stále obrovský. Současnou nižší míru podpory oproti minulým létům budeme kompenzovat žadatelům v podobě půjček, které mohou být až 37 procent z celkových způsobilých výdajů projektu," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Půjčka spolu s dotací může zaplatit celý projekt. Žádosti bude ministerstvo přijímat do konce příštího roku. Žadatelé budou ručit svým majetkem. Peníze vezme fond z poplatků, které dostává za čerpání podzemní vody a od znečišťovatelů. Jednoprocentní úrok by měl pokrýt náklady fondu na administraci půjček.

Ministerstvo chce půjčky využívat častěji. V budoucnu by například mělo jít o pomoc při zateplování či nebo při nakládání s odpady.

Ministerstvo v půlce října vyhlásilo sedm nových výzev. Žadatelé mohou do 5. ledna žádat o šest miliard z evropských fondů například na rekultivaci starých skládek, snížení průmyslového znečištění, ochranu ovzduší nebo na energetické úspory. Na výstavbu a modernizaci úpraven vody a zvyšování kvality zdrojů pitné vody je připraveno 1,6 miliardy korun. Ve výzvě na zlepšení odpadového hospodářství a rekultivaci starých skládek je 659 milionů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist