https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statni-podnik-lesy-cr-ziskal-nejvyssi-mozny-rating
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní podnik Lesy ČR získal nejvyšší možný rating

13.11.2000 12:45 | PRAHA (ČIA)
Státní podnik Lesy České republiky získal od Czech Rating Agency (CRA) dlouhodobý rating Baa+ se středně rizikovým stupněm, stabilní současností a s možnými problémy v budoucnu. Dlouhodobý rating Lesů ČR nemohl být podle vyšší, neboť to odpovídá nejvyššímu hodnocení České republiky.
 

Také lokální dlouhodobý rating Acr odpovídá nejvyšší možné úrovni a krátkodobý rating Prime-2 představuje poměrně silnou schopnost podniku plnit krátkodobé závazky řádně a včas. Lesy ČR získaly krátkodobý rating Prime-2 díky pozitivnímu vývoji hospodaření, vysokému přebytku peněžních toků a vysokého objemu likvidního majetku. Mezi dlouhodobě působící faktory, podporující úroveň ratingového hodnocení společnosti, patří především její silně dominantní postavení na trhu, finanční síla a nízká zadluženost. Významnou roli hraje podle CRA rovněž právní forma podniku, tj. státní podnik. K dlouhodobě pozitivním faktorům pak patří trvalé přírůstky dřevní hmoty v obhospodařovaných lesích.

Státní podnik Lesy ČR má 85procentní podíl na správě lesů v majetku státu a jeho zakladatelem je ministerstvo zemědělství. Podnik má funkci odborného lesního hospodáře, který řídí hospodaření s lesním majetkem. Prodej surového dřeva představuje zhruba 80 procent celkových tržeb společnosti. V loňském roce činily výnosy z této činnosti více než 4,5 miliardy Kč. Hodnota finančního majetku podniku přitom představovala 2,3 miliardy korun, z čehož 2,2 miliardy Kč připadly na krátkodobý finanční majetek. Podnik podle CRA ukládá volné peníze do depozitních směnek, pokladničních poukázek a dalších instrumentů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist