https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statni-tajemnici-na-mzp-se-stala-simeona-zikmundova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní tajemnicí na MŽP se stala Simeona Zikmundová

21.6.2022 00:18 | PRAHA (ČTK)
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Státní tajemnicí na ministerstvu životního prostředí se od pondělí stala dosavadní náměstkyně pro řízení sekce ochrany životního prostředí Simeona Zikmundová. Ve funkci nahradí Jana Landu, který v květnu rezignoval ze soukromých důvodů.
 

Zikmundovou na návrh vládní koalice v květnu zvolila Sněmovna jako kandidátku do funkce viceprezidentky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), kde už dříve působila. Prezident Miloš Zeman ji však odmítl jmenovat. Vyjádřil pochybnosti o jejích zkušenostech a morálních vlastnostech, které pro tuto funkci vyžaduje zákon. Poslanec Marek Výborný však ČTK minulý týden sdělil, že nominace do NKÚ stále trvá. Se Zemanem bude koalice ještě jednat.

Vystudovaná právnička Zikmundová v minulosti mimo jiné pracovala také jako tajemnice úřadu města Třebíč. V roce 2015 se neúspěšně ucházela o funkci náměstka ministra vnitra pro státní službu, takzvaného superúředníka. V červnu téhož roku se pak stala náměstkyní pro ekonomiku a provoz na ministerstvu pro místní rozvoj, tehdy vedeného Karlou Šlechtovou (za ANO). Později pracovala jako ředitelka odboru práva na informace Úřadu pro ochranu osobních údajů. Náměstkyní ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) se stala letos v lednu.

V NKÚ pracovala do roku 2012 jako ředitelka správní sekce. Z úřadu odešla poté, co skončil tehdejší prezident František Dohnal a úřad vedl viceprezident a nynější prezident Miloslav Kala. Zikmundová svůj odchod tehdy označila za čistku, Kala to popřel. Serveru Seznam Zprávy Zikmundová v reakci na své nejmenování do vedení NKÚ řekla, že ve svém profesním ani morálním profilu nevidí nic závadného. S případem odsouzeného bývalého prezidenta NKÚ Dohnala neměla nic společného, uvedla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist