https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-se-dohodly-na-zakazu-jednorazovych-plastovych-vyrobku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU se dohodly na zákazu jednorázových plastových výrobků

1.11.2018 01:41 | BRUSEL (ČTK)
Zákaz by se měl týkat například plastového nádobí, příborů, brček, tyčinek do uší nebo tyček k balonkům.
Zákaz by se měl týkat například plastového nádobí, příborů, brček, tyčinek do uší nebo tyček k balonkům.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Dennis / Pixabay
Státy Evropské unie se dohodly na zákazu plastových výrobků na jedno použití. Shodu oznámila rakouská ministryně životního prostředí Elisabeth Köstingerová, jejíž země unii předsedá, a v tiskové zprávě také Rada EU. Zákaz vybraných jednorázových plastových výrobků tento měsíc podpořil Evropský parlament (EP), což spolu se včerejším souhlasem zemí EU otevírá cestu ke konečné dohodě na tom, jak v unii plastový odpad omezit.
 

Köstingerová doplnila, že země EU se včera na diplomatické úrovni dohodly potřebnou dvoutřetinovou většinou. Rakouská ministryně rozhodnutí označila za významný krok k budoucnosti bez plastů. Rakouský kompromisní návrh byl včera podle diplomatických informací ČTK přijatelný také pro Českou republiku.

Zákaz by se měl týkat například plastového nádobí, příborů, brček, tyčinek do uší nebo tyček k balonkům. U těchto předmětů chce Evropská komise (EK) od roku 2021 zabránit tomu, aby se dostaly na trh, neboť se domnívá, že pro ně existují cenově přijatelné alternativy v ekologičtějším provedení.

Členské státy se včera shodly na tom, že komise má připravit návod, které výrobky přesně bude možné označovat za jednorázově použitelné. Návrh například rozšířily o polystyrenové kelímky na nápoje, naopak jednoznačně uvedly, že nová pravidla se netýkají skleněných a kovových lahví.

Země také navrhují silnější odpovědnost nejen výrobců, kteří by měli platit náklady za likvidaci plastových odpadků, ale také těch firem, které podobné zboží do Evropy dovážejí.

Europarlament svou pozici k návrhu komise odhlasoval 24. října. Rozhovory o konečné podobě směrnice by měly začít 6. listopadu.

Když Evropská komise zákaz jednorázových plastových výrobků v květnu navrhovala, připomínala, že podobné předměty tvoří asi 70 procent všech odpadků v mořích. Návrh má podle ní zabránit škodám na životním prostředí, které by do roku 2030 představovaly ekvivalent 22 miliard eur (570,5 miliardy Kč), a ušetřit spotřebitelům asi 6,5 miliardy eur (168,5 miliardy Kč).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist