https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-zatim-nenasly-spolecny-postoj-k-reforme-povolenek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU zatím nenašly společný postoj k reformě povolenek

22.12.2016 16:05 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Země Evropské unie se nedokázaly shodnout na společném postoji k návrhu na reformu unijního systému obchodování s emisními povolenkami (ETS). Jednání tak budou pokračovat, podle diplomatů by shoda, potřebná pro jednání s europarlamentem, mohla být nalezena v únoru.
 

"Po začátku platnosti pařížské (klimatické) dohody se na nás všichni dívají, jak budeme schopni přeměnit naše slova v činy," poznamenal slovenský ministr životního prostředí László Sólymos. V práci, kterou se Slovákům nepodařilo dokončit, nyní bude pokračovat jako nová předsednická země Malta.

Systém ETS je jedním ze základních nástrojů, které unie používá ke snižování emisí skleníkových plynů. Jeho reforma je součástí snahy unie reagovat na loňskou dohodu z Paříže a splnit svůj závazek, který k roku 2030 předpokládá snížení emisí o 40 procent proti hodnotám z roku 1990.

Sólymos dnes podotkl, že země EU se umí shodnout v cíli, nejednota ale přetrvává v konkrétních opatřeních, například s ohledem na pravidla bezúplatného přidělování kvót, finanční mechanismy a podobně. Slovenský ministr připomněl, že pokračující diskuse ovlivňují i vývoj už tak nízké ceny povolenek na trhu.

"Přináší to určitou míru nejistoty. Chtěli jsme tuto nejistotu snížit a dát trhu jasný signál dosažením dohody. K tomu se zatím mezi státy nenašla dostatečná politická vůle," podotkl Sólymos.

Náměstek českého ministra životního prostředí Vladislav Smrž podotkl, že některé země dnes - na rozdíl od Česka - nebyly pružné. "Je vlastně škoda, že za rok a půl jsme nebyli schopni dosáhnout obecného přístupu. My jsme se snažili slovenské předsednictví podpořit," řekl novinářům. Připomněl, že EU, která dohodu z Paříže výrazně prosazovala, tak nyní není schopna vyslat signál, že Evropa dělá také pro snížení emisí nějaké konkrétní kroky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist