https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-v4-podporily-kroky-na-zmirneni-dopadu-rizik-v-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy V4 podpořily kroky na zmírnění dopadů rizik v zemědělství

19.10.2018 00:11 | BRATISLAVA (ČTK)
Státy Evropské unie by měly vytvořit komplexní systém opatření na zmírnění dopadů rizik v zemědělství a v potravinářském sektoru. / Ilustrační foto
Státy Evropské unie by měly vytvořit komplexní systém opatření na zmírnění dopadů rizik v zemědělství a v potravinářském sektoru. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | 1737576 / Pixabay
Státy Evropské unie by měly vytvořit komplexní systém opatření na zmírnění dopadů rizik v zemědělství a v potravinářském sektoru. Na konferenci v Bratislavě se na tom shodli zástupci čtyř středoevropských zemí z uskupení visegrádská čtyřka (V4). ČR na jednání zastupoval ministr zemědělství Miroslav Toman.
 

"Riziko v zemědělství je velké a větší než v jiných odvětvích. Přírodní jevy a změny klimatu mají stále větší dopad na zemědělskou produkci. Vysoká rizikovost ovlivňuje příjmy, investice a tím i konkurenceschopnost farmářů," řekla na tiskové konferenci slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná, jejíž země nyní V4 předsedá.

Vliv změny klimatu na sektor zemědělství zdůraznil i Toman. "Zapomínat nesmíme ani na důsledky klimatických změn a nepříznivého počasí, jako je například dlouhotrvající sucho. Chystáme fond těžko pojistitelných rizik," řekl český ministr zemědělství.

Slovensko chce podle Matečné financovat fond těžce pojistitelných nebo nepojistitelných rizik v zemědělství prostřednictvím výnosů ze zvláštního odvodu, který by měly platit obchodní řetězce. Zástupci obchodníků dříve upozornili, že odvod ve výši 2,5 procenta z obratu je v navrhované podobě v rozporu s právem EU a v případě jeho schválení by vedl k propadu hospodaření některých sítí do ztráty.

Opatření proti klimatickým změnám podpořil také komisař EU pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan. "Příjmy zemědělců jsou nestálejší. Potřebujeme efektivnější nástroje řízení rizika. Musíme tyto nástroje posílit," řekl Hogan.

Zástupci Česka, Slovenska, Maďarska a Polska se na okraj konference shodli také na potřebě urychlit jednání o budoucí podobě společné zemědělské politiky pro roky 2021 až 2027.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist