https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stav-poskozenych-smrku-v-orlickych-horach-se-zlepsuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stav poškozených smrků v Orlických horách se zlepšuje

22.6.2001 14:42 | RYCHOV NAD KNĚŽNOU/HRADEC KRÁLOVÉ (ČIA)
Částečné zlepšení stavu poškozených mladých smrkových porostů v Orlických horách po letošní zimě registrují odborníci z Generálního ředitelství Lesů České republiky Hradec Králové. Poškození bylo neutěšené zejména v hřebenových polohách nad 850 metrů, kde zdravotní stav mladých smrků byl natolik vážný, že mohlo dojít k rozpadu celých jejich porostů. Informoval o tom Ladislav Šimerda ze společnosti Lesy České republiky.
 

Jak dále uvedl, poškození měly na svědomí zejména škodliviny z opatovické a chvaletické elektrárny. Situace se sice u těchto dvou znečišťovatelů ovzduší zlepšila, ale nepříznivé ukládání škodlivin v půdě zůstalo a může se v ní nacházet až 50 let.

Silné poškození mladých smrkových porostů bylo zaznamenáno v Orlických horách po roce 1995. Příčinou byl výskyt houby Ascocalyx abietinum. Ta je považována za sekundárního škůdce, vlivem různých průmyslových imisí a dalších podmínek se z ní ale stal škůdce primární.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist