https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavba-posledniho-useku-obchvatu-plzne-zacne-v-zari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavba posledního úseku obchvatu Plzně začne v září

1.7.2003 16:26 | PLZEŇ (ČIA)
Stavba poslední části obchvatu Plzně - tunelu pod vrchem Valík za 1,35 miliardy korun - by měla být zahájena letos v září. V nejbližších dnech očekávají dodavatelé povolení od ministerstva životního prostředí, následovat bude předání staveniště společnosti Metrostav. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval koordinátor stavby Petr Otásek z plzeňského magistrátu.
 

Tunel vrchem Valík je součástí střední části obchvatu v délce 3,5 kilometru v úseku Útušice - Černice. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem stavby předpokládá částečné zprovoznění úseku nejpozději v létě 2006. Tato etapa výstavby bude financována z půjčky Evropské investiční banky a vyžádá si 2,4 miliardy korun.

Zprovoznění dvou krajních osmikilometrových úseků obchvatu Plzně je plánováno na prosinec letošního roku. Na těchto úsecích již bylo proinvestováno 1,5 miliardy korun z celkových nákladů ve výši tři miliard korun. V současné době probíhá finančně nejnáročnější kladení povrchů silnic. S dostavbou úseku Útušice - Sulkov se počítá v říjnu letošního roku. "Proinvestováno zatím bylo 2,2 miliardy korun z předpokládaných 2,5 miliardy korun," doplnil Tomáš Hajič ze společnosti Dálniční stavby Praha.

Celý obchvat Plzně za 10 miliard korun v délce 20 metrů bude dokončen v roce 2006. Na plzeňskou dálnici D 5 ve stejné době naváže dálnice z německého Norimberku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist