https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavba-rampy-v-parku-kampa-vyvolala-spory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavba rampy v parku Kampa vyvolala spory

20.6.2002 11:28 | PRAHA (ČIA)
Plánovanou výstavbu rampy na Malostranském nábřeží a úpravu komunikace k Sovovým mlýnům v parku Kampa chápe zcela jinak starosta Městské části Praha 1 Jan Bürgermeister (ODS) a koalice ekologických sdružení SOS Praha spolu s některými obyvateli centra města. Ti označují chystané úpravy za bezohledný zásah do historického jádra památkové rezervace a životního prostředí. Podle starosty je projekt jedinou cestou, jak umožnit zásobování Sovových mlýnů a objektu Svazu rybářů České republiky a současně fyzicky zabránit vjezdu otrlých řidičů do parku. Zamítavé stanovisko narozdíl od odboru životního prostředí na Praze 1 vyslovila Komise rady města pro životní prostředí.
 

Podle projektu má být místo osmi schodů na nábřeží vybudována 12 metrová rampa pro zásobovací automobily do 3,5 tuny z Říční ulice na Kampu. Počítá se i s rekonstrukcí jižní části ulice u Sovových mlýnů tak, aby komunikace byla únosná pro zásobovací vozy. Nyní jezdí vozidla přes náměstí na Kampě a park. Na stavbu již městská část získala stavební povolení a podepsala smlouvu s dodavatelem díla na 4,5 milionu korun.

Na dnešní vzrušené diskusi starosty s protestujícím sdružením a občany starosta přislíbil, že se do měsíce před začátkem stavby uskuteční ještě jedna veřejná diskuse. Připustil i možnost, že by městská část od záměru upustila. "Můžeme od projektu odstoupit, rehabilitovat park a auta budou jezdit přes obnovené parkové cesty. My jen ušetříme nějaké prostředky, " řekl dnes Bürgermeister. Na konferenci zaznělo i podezření, že úpravy vznikají na objednávku budoucí provozovatelky Sovových mlýnů Medy Mládkové, která chce v objektu kromě galerie zřídit hotel. Starosta se zavázal, že s ní do příští schůzky prodiskutuje její záměry s objektem a nechá provést analýzu, kolik zásobovacích vozů by mělo denně rampu využívat.

Stavba rampy a úprava komunikace je součástí projektu celkové rekonstrukce parku Kampa, na který bylo zahájeno stavební řízení. Na obnově parku s odhadovanými náklady 25 milionu se letos ještě pracovat nezačne, zejména kvůli náročnosti zbudování protipovodňových zábran. "Projekt celkové rekonstrukce podrobím veřejné diskusi asi tak v září, " řekl Bürgermeister. Podle svých slov se poučil díky odezvě na rampu, kterou chápal jako technický detail v rámci kompletní rekonstrukce Kampy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist