https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavba-tunelu-na-obchvatu-plzne-se-zpozdi-a-prodrazi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavba tunelu na obchvatu Plzně se zpozdí a prodraží

15.8.2003 11:34 | PLZEŇ (ČIA)
Zahájení prací na nejnáročnější stavbě dálničního obchvatu Plzně - tunelu vrchem Valík se zpozdí o několik měsíců. Podle původního harmonogramu měla stavba začít začátkem září. Vydání stavebního povolení brzdí nedořešený výkup pozemků. Zvýší se i cena stavby dvou 380 metrů dlouhých tubusů. Pro ČIA to dnes uvedl koordinátor stavby dálničního obchvatu Petr Otásek z plzeňského magistrátu.
 

Jak Otásek upřesnil, původní projekt počítal s 1,35 miliardami korun. Na základě geologického průzkumu horniny vrchu Valík však bude třeba provést její masivnější zpevnění, což zvýší celkové náklady na minimálně 1,7 miliardy korun.

Vydání stavebního povolení brání dědické řízení u tří pozemků na trase tunelu, které se neúměrně vleče. O vlastnících pozemků musí rozhodnout soud. "Netroufám si odhadnout, jak dlouho to bude trvat. Předpokládám, že půjde o zpoždění v řádu měsíců, které by nemělo ovlivnit dokončení tunelu v roce 2006," řekl Otásek. Po vyřízení vlastnických záležitostí může Ředitelství silnic a dálnic ČR jako investor uzavřít smlouvu s firmou Metrostav, která vyhrála výběrové řízení na dodavatele. Metrostav pak požádá ministerstvo dopravy a spojů o vydání stavebního povolení. Po jeho vydání poběží čtrnáctidenní odvolací lhůta.

Celkové náklady na stavbu obchvatu Plzně včetně přivaděčů dosáhnou zhruba 12 miliard korun. S jeho dokončením se počítá v roce 2006.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist