https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavbe-nadrze-ve-vlachovicich-predejde-revitalizace-krajiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavbě nádrže ve Vlachovicích předejde revitalizace krajiny

14.10.2019 00:08 | ZLÍN (ČTK)
Stavbě vodního díla Vlachovice na Zlínsku (na ilustračním snímku) bude předcházet revitalizace krajiny, aby ta byla lépe schopna zadržovat vodu.
Stavbě vodního díla Vlachovice na Zlínsku (na ilustračním snímku) bude předcházet revitalizace krajiny, aby ta byla lépe schopna zadržovat vodu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stavbě vodního díla Vlachovice na Zlínsku bude předcházet revitalizace krajiny, aby ta byla lépe schopna zadržovat vodu. V pátek to sdělil Petr Chmelař, mluvčí státního podniku Povodí Moravy, investora nádrže. Stavba vodního díla by podle předpokladů měla začít v roce 2026, dokončení je plánováno na rok 2030. Náklady na výstavbu vodního díla Vlachovice se odhadují na 5,36 miliardy korun.
 

"Pracujeme na předprojektové přípravě. Před samotnou realizací vodní nádrže totiž chceme v povodí budoucí nádrže uskutečnit řadu revitalizačních opatření, opatření v lesích, výstavbu tůní, malých vodních nádrží a soubor protierozních opatření na zemědělské půdě," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Krajinu by tato opatření měla ozdravit a zlepšit její přirozenou schopnost zadržovat vodu, aby nevysychala.

Objem nádrže má být přes 29 milionů metrů krychlových a zatopená plocha přibližně 213 hektarů. Například Brněnská přehrada má objem 17,7 milionu metrů krychlových. Nyní se provádí inženýrskogeologický průzkum a hotovo je geodetické zaměření lokalit.

"Probíhá také pasportizace kanalizací obcí v povodí nádrže," řekl mluvčí. Poskytne přehled o kanalizační síti. Dodal, že v prvním čtvrtletí příštího roku má být předána podrobná technická studie z odborných studií a posudků nezbytných pro upřesnění technického řešení nádrže i souvisejících investic. "Teprve na základě těchto podkladů bude možné naplánovat další postup příprav včetně harmonogramu," uvedl mluvčí.

Vodní dílo má zabezpečit vodárenský odběr a pokrýt potřebu vody tam, kde je nedostatek podzemních zdrojů. "Nádrž bude plnit řadu funkcí, ale v první řadě bude sloužit obyvatelům žijícím na území Zlínského kraje k zajištění zásobování pitnou vodou," uvedl Gargulák. Víceúčelové využití nádrže bude podle něj spočívat v protipovodňové ochraně sídel podél řeky pod ní, nadlepšování minimálních průtoků pro zajištění ekologických funkcí Vláry v období sucha a zachování požadovaného ředění odpadních vod.

Povodí Moravy připravilo webové stránky, kde si lidé mohou najít informace a aktuality o připravované vodní nádrži.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist