https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavebni-firmy-maji-v-brne-na-zvonarce-vic-uklizet-vyzval-kraj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavební firmy mají v Brně na Zvonařce víc uklízet, vyzval kraj

2.5.2019 00:12 | BRNO (ČTK)
Pro srovnání v roce 2017 byl na Zvonařce překročen limit čtyřicetkrát za rok. Letos Zvonařka předstihla i dlouhodobě nejhorší stanice v Ostravě-Radvanicích či Věřňovicích na Karvinsku. / Ilustrační foto
Pro srovnání v roce 2017 byl na Zvonařce překročen limit čtyřicetkrát za rok. Letos Zvonařka předstihla i dlouhodobě nejhorší stanice v Ostravě-Radvanicích či Věřňovicích na Karvinsku. / Ilustrační foto
Jihomoravský krajský úřad vyzval po schůzce stavební firmy, aby v Brně na Zvonařce a v okolí zajistily dostatečný úklid ulic a chodníků kolem svých stavenišť a snížily prašnost v lokalitě. Za čtyři měsíce letošního roku už zde byl totiž ve 45 případech překročen imisní limit prachových částic, což z měřicí stanice dělá nejznečištěnější místo v republice, uvedla v tiskové zprávě mluvčí kraje Monika Brindzáková. K řádnému dohledu vyzval také stavební úřady.
 

Pro srovnání v roce 2017 byl na Zvonařce překročen limit čtyřicetkrát za rok. Letos Zvonařka předstihla i dlouhodobě nejhorší stanice v Ostravě-Radvanicích či Věřňovicích na Karvinsku. Důvodem je souběh několika staveb v okolí, jak zjistila analýza Českého hydrometeorologického ústavu. Rekonstruují se ulice Dornych a Plotní, vlakové nádraží, staví se nové administrativní budovy místo zbourané Vlněny, a demolují se některé budovy v okolí. V posledních týdnech navíc nepršelo a hodně foukalo, prach navíc víří projíždějící auta.

"Částicová analýza skenovacím elektronovým mikroskopem potvrdila vysoký podíl půdních částic, částic písku a částic, které složením odpovídají materiálům používaným ve stavebnictví. Zcela zabránit vyšší míře znečišťování ovzduší během stavebních prací je nereálné. Přesto lze maximálně potlačit negativní dopady na okolní ovzduší. Významný je například koordinovaný a účinný úklid vozovek a jejich kropení v případě déletrvajícího sucha," uvedla Brindzáková.

Kraj chce také zajistit pravidelnou kontrolu, zda stavební firmy dodržují opatření ke snížení prašnosti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist