https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavebni-firmy-pripravuji-preventivni-opatreni-proti-desti-a-moznym-zaplavam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavební firmy připravují preventivní opatření proti dešti a možným záplavám

13.9.2024 16:55 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Na velký déšť a možné záplavy se připravují také stavební firmy. Chystají preventivní opatření, která mají zabránit ohrožení rozestavěných projektů a narušení stavebních prací. Týká se to hlavně staveb v blízkosti vodních toků a ploch. Stavaři tam připravují odvodnění, vyklízejí vodní hladiny a břehy a zabezpečují konstrukce. Některé práce museli pozastavit. Na dotaz ČTK to uvedli zástupci stavebních firem. Podle všech z nich firmy současný stav intenzivně sledují.
 
"Konkrétní kroky se liší podle typu stavby a jejího umístění. Obecně lze říct, že provádíme nezbytná preventivní opatření spočívající v zajištění bezpečnosti, stavebních konstrukcí a mechanizace. Nelze vyloučit, že v případě rozsáhlých zemních prací s ohledem na lokálním geologickém složení podloží v místě stavby se mohou podmínky natolik zhoršit, že práce nebude možné určitou dobu provádět," uvedla mluvčí firmy Strabag Edita Novotná. Upozornila, že za deště není možné provádět některé technologie. "U některých staveb, například v podzemí, je třeba mít zajištěné také náhradní zdroje energií, záložní čerpadla a hadice," dodala.

Podobně k situace přistupuje společnost Skanska. Podle jejího mluvčího Ondřeje Šucha jsou nejohroženější stavby, které jsou ve fázi zemních prací. "Sledujeme situaci a jsme v kontaktu především se samosprávou a našimi zákazníky všude tam, kde mohou být stavby ohroženy vodou. Vzhledem k rozsahu staveb nelze vše ochránit stoprocentně. Tam, kde je to možné, jsme přizpůsobili například odvodnění pozemků či zabezpečení výkopů. Pochopitelně se staráme i o ochranu před případným případným ohrožením vlastního majetku," dodal.

Metrostav kromě jiného podle mluvčího Radima Many momentálně pracuje na preventivních opatřeních a zabezpečení staveb na řece Vltavě. Například na stavbě Dvoreckého mostu byly odstraněny pontony či dočasné přístupy. Firma také vyklidila břehy a pracuje na odstranění či zajištění odplavitelných látek a stavebního materiálu. Práce na mostovce ale pokračují.

Stavaři Metrostavu zatím nepřestali pracovat také například na bezpečnostním přelivu na vodní nádrži Orlík. Situaci ale podle Many firma monitoruje a je připravená práce přerušit a vyklidit staveniště, pokud to bude nutné. Práce naopak Metrostav na základě povodňového plánu přerušil a staveniště vyklidil na vltavském Šítkovském jezu v Praze. Také Strabag podle Novotné na každé stavbě v blízkosti vody postupuje v souladu se schváleným povodňovým plánem, aby se zamezilo škodám na zdraví i majetku.

Česko se připravuje na mimořádně rozsáhlé povodně, které by podle varování meteorologů mohly o víkendu postihnout téměř celou zemi. Extrémní povodňové ohrožení platí nejen pro celou Moravu a Slezsko, Vysočinu, východní, jižní či severní Čechy, ale podle aktuální výstrahy se na velkou vodu musí připravit i Praha a většina Středočeského kraje. Města začínají stavět protipovodňové bariéry.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist