https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staveni-lesa-z-mrtvych-stromu-upozornovalo-na-umirani-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavění lesa z mrtvých stromů upozorňovalo na umírání lesů

24.9.2019 01:56 | PRAHA (ČTK)
Smuteční průvod za naše lesy.
Smuteční průvod za naše lesy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Extinction Rebellion
Stavěním symbolického mrtvého lesa z několika uschlých stromů na pražském náměstí Republiky včera v podvečer vyvrcholil happening s názvem Pohřeb pro naše lesy. Průvod centrem města završený stavěním stromů měl upozornit na usychání lesů v důsledku klimatických změn. Akci uspořádalo hnutí Rebelie proti vyhynutí a stejné akce se dnes konaly i v Brně, Vsetíně a Plzni. V Liberci se uskuteční v pátek 27.9.
 

Průvod několika desítek účastníků vyšel od Národního divadla. Účastníci za zvuků tklivé hudby nesli čtyři suché stromy a svazky uschlých větví. Pozornost kolemjdoucích místních i turistů poutala hlavně šestice postav v červených hábitech v čele průvodu, které měly symbolizovat vymírání rostlinných i živočišných druhů.

"Smyslem akce je upozornit na kritický stav sucha v českých lesích, na nevhodné hospodaření s lesy, které se orientuje na produkci namísto zdraví lesů, a v neposlední řadě na změny klimatu, které mají za následek dlouholeté sucho," uvedli organizátoři. "Přineseme do měst mrtvé stromy z venkova a položíme je před brány radnic a úřadů a připomeneme tak našim voleným zástupcům, že právě oni je nedokázali uchránit," uvedlo hnutí na sociálních sítích.

Česko se už několik let potýká s kůrovcovou kalamitou. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví. Sněmovna v září schválila novelu lesního zákona, která má urychlit a zjednodušit boj s kůrovcovou kalamitou. Norma mimo jiné zavede pravidla pro státní příspěvky na obnovu lesů jejich soukromým vlastníkům. Prostřednictvím mysliveckých úřadů bude stát moci regulovat kvůli obnově lesů počty spárkaté zvěře, která se podílí na likvidaci sazenic nových stromů.

Hnutí novelu vítá, ale považuje ji za nedostatečnou a chce, aby ji Senát, který se jí nyní bude zabývat, ještě více pozměnil ve prospěch lesů. Podporuje také výzvu Zachraňme lesy, kterou podepsalo přes 62.000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist