https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavky-za-ochranu-klimatu-probehly-napric-svetem.na-demonstraci-v-berline-se-sesly-tisice-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stávky za ochranu klimatu proběhly napříč světem. Na demonstraci v Berlíně se sešly tisíce lidí

25.9.2021 01:30 | BERLÍN (ČTK)
Foto | Fridays For Future Deutschland / Facebook
Tisíce lidí se v pátek sešly v centru Berlína na klimatické demonstraci, kterou uspořádalo ekologické hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). Na akci dorazila i švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová, která vznik hnutí inspirovala. K lepší ochraně klimatu demonstranti vyzvali jen dva dny před německými parlamentními volbami.
 

Vedle hlavního města se klimatická stávka dnes konala v desítkách dalších německých měst. V Berlíně se lidé sešli před historickou budovou Reichstagu, v níž zasedá německý Spolkový sněm. Následně prošli centrem města. Většina z protestujících měla na ústech roušky či respirátory.

Na podomácku vyrobených transparentech lidé vyzývali k rychlé akci v boji proti klimatickým změnám a lepší ochraně planety pro dobro lidí i zvířat.

"Jsme tu, abychom před volbami upozornili, že nám na klimatu záleží," řekla ČTK čtyřicátnice Karin, která přišla na demonstraci s manželem a svými dvěma dětmi. "Přišla jsem kvůli svým vnoučatům," uvedla sedmdesátnice Christiane, která přišla zahalená ve vlajce Evropské unie.

Valnou část protestujících ale tvořili děti a mladiství. Sedmnáctiletý Fabian, který měl na transparentu obrázky kandidátů na kancléře za sociální demokracii Olafa Scholze a za konzervativní unii CDU/CSU Armina Lascheta, ČTK řekl, že dorazil, aby vyjádřil svůj názor, protože kvůli svému věku nebude moci hlasovat v nedělních volbách. Politici podle něj dávají jen "plané sliby", ve skutečnosti ale pro lepší ochranu klimatu nic nedělají.

Řada demonstrantů s malými dětmi se utábořila před sídlem kancléřství, kde děti po zemi malovaly křídami nebo si hrály. Jeden z otců měl na sobě transparent s nápisem "Žába? Co to je, tati?". "Ekologické kroky, které vláda podniká, zkrátka nestačí. Pokud to takto půjde dál, je budoucnost našich dětí ztracená," řekl.

Nespokojenost s klimatickou politikou dosavadních vládních stran na transparentech vyjadřovala řada lidí, na protestu se objevil dokonce i balón v podobě předsedy vládní CDU Armina Lascheta. Balón doplňoval nápis, který obviňoval konzervativní unii CDU/CSU z toho, že ochrana klimatu pro ni nic neznamená.

Demonstraci aktivisté uspořádali nedaleko místa, kde Henning Jeschke drží 26. dnem hladovku za klima. Thunbergová tábor hladovkáře do odpoledne nenavštívila. Jeden z organizátorů řekl ČTK, že takové setkání nebylo plánováno. Od soboty chce Jeschke přestat přijímat i tekutiny. Nově organizátoři hladovky žádají sociálnědemokratického kandidáta na kancléře Olafa Scholze, aby veřejně uznal, že Německo čelí klimatické nouzi, pak hladovku ukončí. Scholz to odmítá a stejně jako Laschet se chce s Jeschkeem sejít po volbách.

Protesty ekologického hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost) měly být podle agentury Reuters dosud největší od vypuknutí pandemie covidu-19. Konají se jen pět týdnů před listopadovou klimatickou konferencí OSN (COP26). Ta si klade za cíl vyvolat mnohem ambicióznější globální opatření na ochranu klimatu a drasticky snížit emise skleníkových plynů zahřívající planetu.

Demonstrace odstartovaly v Asii, kde se podle hnutí měly konat na více než 1500 místech. "Všichni mluví o slibech, ale nikdo je nedodržuje. Chceme víc činů," uvedla 22letá klimatická aktivistka Farzán Farúk Džhumuová z bangladéšské Dháky.

„Byl to velmi zvláštní rok a půl s touto pandemií. Ale klimatická krize samozřejmě nezmizela,“ uvedla švédská aktivistka klimatická Greta Thunbergová. „Je to naopak - nyní je to ještě naléhavější než dříve,“ dodala.

Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC), který působí při OSN, v očekávané srpnové zprávě uvedl, že lidská činnost jednoznačně způsobuje růst teploty na Zemi a stojí za nedávnými zásadními výkyvy klimatu, vlnou veder či záplavami, a vedla k menší stabilitě celé planety. IPCC ale uvedl, že pokud lidstvo spojí síly, může ještě odvrátit klimatickou katastrofu. Pokud naprosto zastaví jakékoli emise CO2 a razantně sníží všechny ostatní emise, překoná hranici 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni nejpozději zhruba za 20 let. Jednotlivé vlády ale zatím nepředstavily plány na dostatečně rychlé omezení emisí.

Stávky klimatického hnutí Fridays for Future vyhnaly v roce 2019 do ulic přes šest milionů lidí. Přerušila je pandemie covidu-19 a epidemická opatření, která ve většině zemí zakazovaly shromažďování většího počtu lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist