https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stenata-a-kotata-nove-smeji-do-rakouska-jen-ockovana-upozornili-veterinari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Štěňata a koťata nově smějí do Rakouska jen očkovaná, upozornili veterináři

29.10.2022 00:06 (ČTK)
Lidé již nesmějí do Rakouska cestovat s neočkovanými štěňaty, koťaty a mláďaty fretek. Nelze je tam ani dovážet. Dosavadní výjimku, která pro tato neočkovaná zvířata mladší 12 týdnů platila, země od 19. října zrušila, upozornila Státní veterinární správa (SVS).
 

"Nově je na území jižního souseda možno přemísťovat pouze očkovaná zvířata vyjmenovaných druhů bez výjimky dané věkem, a to jak z ostatních členských států EU, tak ze států mimo EU. Změna se týká neobchodních cest, kdy zvíře doprovází svého majitele, i obchodních přesunů," uvedla SVS.

V případě, že lidé cestují s domácím mazlíčkem do jiného členského státu Evropské unie, musí být zvířata označena čipem nebo tetováním ne starším než 3. července 2011. Chovatel musí před cestou také zajistit pro zvíře u schváleného veterináře cestovní pas, který platí ve všech unijních státech.

U štěňat, koťat a fretek do 12 týdnů mohou mít členské státy unie ale výjimku a nepožadovat u nich očkování, což umožňuje například i Česká republika. Rakousko se jejím zrušením podle SVS nyní zařadilo mezi země se striktnějším přístupem a vyžaduje vakcinaci proti vzteklině i u mláďat bez rozdílu věku. Více informací o platnosti výjimky lze najít na https://food.ec.europa.eu/animals/movement-pets/eu-legislation/young-animals_en .

Pokud majitel zvíře do zahraničí prodává, musí jej nechat během 48 hodin před cestou i vyšetřit veterinářem a nechat jeho způsobilost k cestě zapsat do pasu. "Zvíře musí být dále provázeno veterinárním osvědčením vystaveným místně příslušnou krajskou veterinární správou," doplnil mluvčí SVS Petr Vorlíček.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist