https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stern-rozvojove-zeme-cekaji-lepsi-roky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stern: Rozvojové země čekají lepší roky

24.9.2000 19:17 | PRAHA (EkoList)
Pokud se podaří v následujících pěti až deseti letech uskutečnit mezinárodním institucím a společnostem vše, co si v souvislosti s celosvětovým ekonomickým růstem předsevzaly, budou nadcházející roky pro rozvojové země lepší než ty předchozí. Řekl to dnes na tiskové konferenci ke Zprávě o celosvětovém rozvoji (World Development Report) Nicholas Stern, viceprezident Světové banky.
 

Podle Sterna ale čeká na mezinárodní instituce ještě hodně práce. "Především je potřeba dát chudým lidem pocit bezepečí a jistoty, že druhý den budou mít chleba," míní Stern. Důležitý je podle něj z hlediska mezimárodních institucí také boj s nemocemi jako jsou AIDS a tuberkulóza. Potřeba je také odstranit obchodní bariéry pro větší participaci většího počtu lidí na světových trzích. "Teď je nejlepší čas, aby rozvojové země začaly čerpat peníze od rozvinutých zemí s vysokým rozpočtem," řekl na závěr své řeči viceprezident Stern.

Jeho kolega ze Světové banky Jack Ritzen vidí ve Zprávě o rozvoji velmi silné sdělení, které přímo vybízí k tomu, aby byly zrealizovány všechny existující možnosti a některé země se tak mohly vymanit z osudu a začarovaného kruhu chudých zemí. Ritzen prohlásil, že banka je v perfektní pozici, co se týče dialogu s vládami jednotlivých zemí a tato úroveň komunikace je podle něj nejdůležitější. "Pokud se něco nepovedlo, pak to bylo způsobeno zanedbáním místních podmínek," tvrdí Ritzen. Stejně jako Stern vidí mezery v participačních procesech a zapojení občanské společnosti do diskuse považuje za nezbytnost. "Proto je důležité zvýšit sečtělost, protože bez informací se člověk nemůže účastnit rozhodování," říká. Pozornost je podle něj potřeba obrátit i k zemědělství, neboť řada zemí se v tomto odvětví zaměřuje jen na jednu nebo dvě komodity. "Plody růstu chudých zemí by měly být rovnoměrné," vysvětlil.

Kevin Watkins z mezinárodní nevládní organizace Oxfam, zabývající se příčinami hladu a chudoby, si myslí, že nejpozitivnější věcí na celé zprávě je to, že její autoři na ní spolupracovali s nevládními organizacemi a že už první návrhy zveřejňovali na internetu. Naopak nedostatečnost vidí v tom, že zpráva sice podporuje vzdělání a zdravotnictví,ale to jsou věci za které by se mělo platit, a proto je podle něj třeba najít cestu financování těchto odvětví přes státní rozpočty, zejména z daní, které stát vybere.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist