https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sternberk-zakazal-kvuli-suchu-odebirat-povrchovou-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šternberk zakázal kvůli suchu odebírat povrchovou vodu

26.7.2022 00:36 | ŠTERNBERK (ČTK)
Kropení trávníku
Kropení trávníku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Radnice ve Šternberku na Olomoucku kvůli dlouhodobému suchu zakázala ve městě a více než dvou desítkách okolních obcí odebírat povrchovou vodu ze všech vodních toků a ploch například na zalévání zahrad, napájení dobytka, napouštění bazénů či kropení sportovišť. Zákaz bude platit do té doby, než sucho pomine a zvýší se průtoky. Radnice o novém nařízení dnes informovala na svém webu.
 

Zákaz se kromě Šternberka týká také například Moravského Berouna, Domašova nad Bystřicí, Jívové či Města Libavá. Radnice omezení odběru povrchových vod zdůvodnila výrazně nízkým průtokem ve vodních tocích, který se pohybuje na hranici sucha. Na říčce Sitka je už tento ukazatel překročen, na Bystřici průtok klesl na hodnotu odpovídající suchu. "Situace na drobných vodních tocích je ještě nepříznivější, mají extrémně nízké průtoky nebo se voda vyskytuje pouze v tůních nebo nerovnostech ve dně," stojí v oznámení radnice.

Kvůli nižšímu průtoku je ve vodních tocích méně kyslíku, což ohrožuje vodní živočichy. Omezení odběru povrchových vod z Bystřice je nutné také kvůli tomu, aby byl zajištěn dostatek vody pro její úpravu na vodu pitnou v Domašově nad Bystřicí.

Zákaz odběru povrchové vody se vztahuje na držitele platných povolení k odběru povrchové vody pro zemědělství, závlahu lesních pozemků a veřejné zeleně, zásobování tábořišť, zalévání zahrad či napouštění bazénů a nádrží. Omezení se nevztahuje na povolené odběry pro účel veřejného zásobování obyvatel pitnou vodou a také na odběry pro rybníky a vodní nádrže.

Z předpovědi ČHMÚ vyplývá, že Šternbersko v několika následujících dnech nemá zasáhnout výraznější srážková činnost. Podle odborníků lze očekávat další pokles hladiny vodních toků, který mohou krátkodobě přerušit případné přívalové srážky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist