https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stezky-v-ceskem-svycarsku-jsou-kvuli-vchrici-nepruchodne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stezky v Českém Švýcarsku jsou kvůli vichřici neprůchodné

13.3.2019 17:13 | KRÁSNÁ LÍPA (ČTK)
Větrné počasí má v Česku pokračovat. "Lidé měli omezit procházky v lesích. Podle Lesního úřadu Děčín hrozí v těchto dnech v lese nebezpečí zranění.
Větrné počasí má v Česku pokračovat. "Lidé měli omezit procházky v lesích. Podle Lesního úřadu Děčín hrozí v těchto dnech v lese nebezpečí zranění.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stezky v Národním parku České Švýcarsko jsou kvůli popadaným stromům a větvím neprůchodné. Správa parku proto žádá turisty, aby případnou návštěvu lokality odložili. Vstup do lesů nedoporučuje kvůli hrozícímu pádu stromů město Děčín, zjistila dnes ČTK. Škody v Českém Švýcarsku jsou obdobné jako po loňské a předloňské vichřici.
 

Vichřice Eberhard v Ústeckém kraji zasáhla nejvíc právě Děčínsko, kde bylo bez proudu několik tisíc domácností. Strážci v národním parku a lesníci zjišťují škody. "Padlo podle předběžných odhadů 10.000 metrů krychlových dřeva, což je srovnatelné s loňskou vichřicí Friederike a předloňskou vichřicí Herwart," řekl ČTK mluvčí národního parku Tomáš Salov.

Strážci potřebují čas na zabezpečení turistických a lesnických cest. Projít musí na 150 kilometrů, může trvat zhruba 14 dní, než bude vstup do parku pro turisty bezpečný. "Nejnebezpečnější situace je ta, kdy stromy jsou zavěšeny do korun jiných, před jejich pádem pak člověk nemá šanci uniknout," uvedl Salov.

Většina stromů se vyvrátila, protože půda byla podmáčená, jen málo jich zlomil samotný vítr. "Některé turistické stezky, jako je třeba ta na Mezní louce, jsou zcela zapadané dřevem," podotkl Salov.

Strážcům parku začíná závod s časem. Hrozí totiž kůrovcová kalamita, pokud spadané stromy včas z lesa nezmizí. Najít volného těžaře v době, kdy kůrovcovou kalamitu likvidují lesníci na řadě místech Česka, je velmi těžké. Vyřešit pak bude muset správa parku také odbyt dřeva, kterého je na trhu přebytek.

Větrné počasí má v Česku pokračovat. "Lidé měli omezit procházky v lesích. Podle Lesního úřadu Děčín hrozí v těchto dnech v lese nebezpečí zranění. V lesích jsou totiž od vichřice polámané stromy a také větve. Pády stromů a větví hrozí také v parcích," upozornilo město Děčín na webu. Vítr také způsobil drobné škody na majetku města, například na střechách některých škol.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist