https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stitna-nad-vlari-produkuje-nejmene-smesneho-odpadu-v-zemi-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Štítná nad Vláří produkuje nejméně směsného odpadu v zemi

24.11.2016 14:26 | ZLÍN (ČTK)
Obec Štítná s 38,6 kilogramu směsného komunálního odpadu na obyvatele a rok zvítězila v kategorii větších obcí s 1001 až 5000 obyvateli, stala se také absolutním vítězem. Ilustrační foto.
Obec Štítná s 38,6 kilogramu směsného komunálního odpadu na obyvatele a rok zvítězila v kategorii větších obcí s 1001 až 5000 obyvateli, stala se také absolutním vítězem. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obec Štítná nad Vláří-Popov na Zlínsku produkuje v Česku nejméně odpadu na obyvatele za rok. Zvítězila v druhém ročníku soutěže Odpadový Oskar, kterou pořádá ekologické sdružení Arnika. Štítná s 38,6 kilogramu směsného komunálního odpadu na obyvatele a rok zvítězila v kategorii větších obcí s 1001 až 5000 obyvateli, stala se také absolutním vítězem. Informoval o tom mluvčí Arniky Jan Vávra.
 

"Gratulujeme všem obcím, které se umístily a kvalifikovaly. Za těmito výsledky je mnohaletá práce. Jako příklad se podívejme na obec Štítná nad Vláří - Popov, která více jak 20 let vede obyvatele k tomu, aby se starali o pěkný vzhled obce, čistý vzduch a prostředí. Toto úsilí jim teď také vyneslo Oskara v jedné z kategorií a dokonce i absolutní vítězství s vůbec nejnižší produkcí odpadů v ČR," uvedl Milan Havel z Arniky.

Starosta Štítné Václav Strnad dnes řekl, že obci výrazně pomohlo třídění bioodpadu. "Byli jsme jedni z prvních, kdo to před několika lety zavedl. Pořídili jsme vybavení na sběr, zřídili vlastní kompostárnu. Bioodpad vyvážíme několikrát týdně, lidé si na to zvykli, jiné věci, plasty, třídili už dříve," uvedl starosta, podle kterého tak výrazně klesl objem směsného odpadu. V obci se ročně sesbírá 150 až 200 tun bioodpadu.

V dalších dvou kategoriích uspěly obce z Plzeňského kraje. Mezi obcemi do tisícovky obyvatel vyprodukovala nejméně odpadu Modrava s roční produkcí 39,3 kilogramu na hlavu. Ve skupině měst s více než 5000 obyvateli uspělo město Kdyně, kde na jednoho člověka připadá 98 kilogramů odpadu za rok.

Arnika oceňuje i obce a města, která produkují pod 150 kilogramů směsného odpadu za rok, ale jsou inspirací pro ostatní. Letos ocenila město Fulnek a obce Staré Hradiště, Dalešice a Mokré. Staré Hradiště má podle organizátorů velmi dobře nastaven systém odpadového hospodářství, Fulneku se již v roce 2014 podařilo snížit produkci směsného komunálního odpadu téměř na 100 kilogramů.

"To je jedna z nejnižších produkcí tohoto odpadu u měst nad 5000 obyvatel. Tohoto výsledku město dosahuje celkovým nastavením systému, osvětou a motivací obyvatel," uvedl Vávra. Dalešice v Libereckém kraji ve velké míře recyklují. Obec Mokré v Královéhradeckém kraji má jednu z nejnižších produkci odpadu v kraji i dobře recykluje.

"I letos se ukazuje, že chytře a efektivně lze s odpady nakládat v obcích všech velikostí. Výzvy a problémy, kterým čelí drobná vesnice a větší město, se samozřejmě liší, nakonec ale vždy rozhoduje ochota samospráv a obyvatel nakládat s odpady šetrně a ekonomicky. Vyplácí se to z ekologického i ekonomického hlediska," uvedl Havel.

Předpokladem pro účast v soutěži je produkce odpadu nižší než 150 kilogramů ročně. Limit zvolili organizátoři soutěže podle hodnoty běžné v sousedních státech, v Česku je ale asi o třetinu vyšší. Města však podle Arniky začínají více třídit i bioodpad, roste tím úroveň recyklace.

jmk sd


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist