https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stiznost-na-dalnici-d8-bude-resit-evropska-komise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stížnost na dálnici D8 bude řešit Evropská komise

2.6.2003 09:43 | PRAHA (ČIA)
Oficiální stížnost proti plánované trase dálnice D8 přes chráněný přírodní park na východě Krušných hor, který je domovem řady ohrožených druhů chráněných evropskými zákony, podaly dnes Evropské komisi (EK) tři české ekologické organizace. Jde o první takový krok v české historii. Na trasu dálnice si stěžují Hnutí DUHA, Děti Země a Ekologický právní servis. ČIA o tom informoval zástupce Hnutí DUHA Pavel Přibyl.
 

Podle jejich názorů se totiž již na výstavbu této dálnice vztahují evropské normy, které stanovují, že území s výskytem vzácných rostlin a živočichů, které je navíc součástí přírodního parku, musí být chráněno. Plánovaná dálnice přitom přes unikátní území probíhá napříč po povrchu. "České úřady při přípravě návrhu domácí části evropské soustavy chráněných území Natura 2000 záměrně vypustily pruh tvořený dálnicí a sousedními pozemky. Chráněné druhy se však vyskytují také zde," tvrdí Přibyl.

Ekologové očekávají, že stížnost v Bruselu nezůstane bez odezvy. Úředníci EK by ji podle dřívějšího sdělení Hnutí DUHA měli posuzovat, jako by Česká republika už patřila mezi členské státy. Navíc vláda chce na tento úsek dálnice použít evropské peníze z takzvaného předvstupního fondu ISPA a půjčku Evropské investiční banky. Unie tedy financuje projekt, který je v rozporu s jejími vlastními zákony.

Stížnost bude nyní prošetřovat Direktorát pro životní prostředí EK. V případě, že ji shledá důvodnou, bude po českých úřadech požadovat taková opatření, jež by se v případě ochrany stanovišť v místě se vyskytujících vzácných druhů neomezila na pouhé protihlukové stěny. "Vzhledem k tomu, že jsou ve hře i evropské peníze, musely by tento požadavek brát vážně," dodal Přibyl.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist