https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stovka-ucitelu-se-pridala-k-pozadavkum-studentu-k-ochrane-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stovka učitelů se přidala k požadavkům studentů k ochraně klimatu

24.5.2019 00:09 (ČTK)
K požadavkům studentů, aby byli politici více aktivní v ochraně klimatu a snižování emisí, se přidali někteří čeští učitelé základních a středních škol. / Ilustrační foto
K požadavkům studentů, aby byli politici více aktivní v ochraně klimatu a snižování emisí, se přidali někteří čeští učitelé základních a středních škol. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | GoranH / Pixabay
K požadavkům studentů, aby byli politici více aktivní v ochraně klimatu a snižování emisí, se přidali někteří čeští učitelé základních a středních škol. Zhruba stovka jich podepsala výzvu s názvem Učitelé za klima. Požadují v ní mimo jiné, aby se ve státem daném obsahu učiva kladl větší důraz na životní prostředí a jeho ochranu. Včera to sdělil zástupce petice pedagogů Milan Pešek.
 

"Touto výzvou chceme především vyjádřit podporu probíhajícím studentským klimatickým stávkám Fridays for Future a zároveň apelovat na vládu, Parlament i zastupitelstva, aby řešili klimatickou situaci jako problém prioritní," uvedl učitel dějepisu Pešek. Vyučující mohou petici podepisovat od neděle. Zatím jich ji podpořilo 109, jejich počet ale bude podle Peška zřejmě narůstat. V základních a středních školách v ČR pracuje 122.843 pedagogů.

Čeští studenti se k celosvětovým protestům iniciativy Fridays for Future přidali poprvé v březnu. Demonstrovali také na začátku května a další protest plánují v pátek. Mladí lidé ve zhruba stovce zemí světa se inspirovali protestní akcí šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové. V Česku se do posledních dvou protestů zapojili studenti v přibližně 20 městech. V Praze se jich sešlo kolem 2000.

Podle středoškoláků politici nedělají dost pro ochranu klimatu a snižování emisí. Vláda sice v březnu po jejich první stávce informovala Sněmovnu o svém postoji k těmto věcem, z jednání ale podle zástupců protestujících nevyplynulo nic konkrétního. Považují za důležité, aby politici začali klimatické změny řešit s vědci a prosazovali aktivní opatření.

Učitelé v petici vyzvali vedení ministerstva školství, aby upravilo takzvané rámcové vzdělávací programy, jež určují ve školách obsah učiva, ve prospěch témat o životním prostředí. Úřad nyní připravuje revizi těchto učebních plánů. Kdy budou změny v učivu hotové a jak budou vypadat, zatím není jasné. Studenti by podle pedagogů měli do škol zvát k diskusím odborníky, pořádat studentské konference a debatovat o ochraně klimatu i se svými vyučujícími.

Protestní akce studentů již podpořily ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace či stovka vědců a akademiků. V polovině května se k nim na shromáždění v Praze a Brně přidaly také asi čtyři stovky rodičů a desítky dětí.

Thunbergová se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským Parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek. Švédští levicoví poslanci ji za to nominovali na Nobelovu cenu za mír.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist