https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stovky-dobrovolniku-v-karlovarskem-kraji-uklizely-ohri-od-odpadku-a-neporadku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stovky dobrovolníků v Karlovarském kraji uklízely Ohři od odpadků a nepořádku

16.4.2023 00:34 | KARLOVY VARY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | mic_000 / Flickr
Téměř po celé délce toku řeky Ohře v Karlovarském kraji vyrazili včera ráno dobrovolníci, aby ji vyčistili od odpadků a nepořádku. Jarního úklidu se dočkala jak samotná řeka, tak i břehy. Zatímco dobrovolníků každoročně přibývá, odpadků je naopak méně, řekla ČTK za pořadatele manažerka Mas Sokolovsko Anna Maria Schröcková.
 

Zájem o čištění Ohře je podle organizátorů každoročně velký. Dobrovolníky neodradilo ani z počátku deštivé a chladné počasí. Většina z nich se ale místo na lodích či raftech vydala na úklid pěšky. "Letos aspoň nemrzne. Loni nám mrzlo, místy byl sníh a to se pak ten odpad hledá těžko. Ale chodíme za každého počasí," řekla Schröcková.

Čištění Ohře organizují tento víkend v Karlovarském kraji tři místní akční skupiny. Jednou z nich je právě Mas Sokolovsko, která uklízí plochu dlouhou 42 kilometrů od Kynšperka nad Ohří až po Karlovy Vary. Na sběr odpadků na tomto úseku se přihlásilo 1300 lidí. V pátek to byly hlavně školy, o víkendu místní obyvatelé. Podle Schröckové by mohl počet dobrovolníků za celý kraj letos překročit 2000.

Loni dobrovolníci sesbírali v celém kraji od Chebu až po Stráž nad Ohří 15 tun odpadků a sto pneumatik. "Čísla mírně klesají ale ne výrazně. Nejčastěji se nacházejí PET lahve nebo obaly od potravin, ale dost často nacházíme i staré strašidelné hračky či sportovní vybavení. Z řeky jsme ale už vytáhli i lustr, stará kamna, nákupní košíky, spoustu peněženek či zubní protézu," uvedla Schröcková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist