https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strakonice-koupily-zavlazovaci-vaky-aby-mlade-dreviny-prezily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strakonice koupily zavlažovací vaky, aby mladé dřeviny přežily

24.8.2018 00:33 | STRAKONICE (ČTK)
Město Strakonice koupilo 30 zavlažovacích vaků, které dalo na místa, kde sází novou městskou zeleň. / Ilustrační foto
Město Strakonice koupilo 30 zavlažovacích vaků, které dalo na místa, kde sází novou městskou zeleň. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Město Strakonice koupilo 30 zavlažovacích vaků, které dalo na místa, kde sází novou městskou zeleň. Výsadbu nyní ohrožuje nedostatek přirozených srážek a spodní vody. Na podzim město koupí dalších 60 vaků, jeden stojí 550 korun. Řekli to mluvčí radnice Markéta Bučoková a starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost).
 

Vaky radnice rozmístila na extrémně suchá místa. Tento zavlažovací systém se podle mluvčí v ČR využívá zatím ojediněle. Zavlažovací vaky se připnou ke stromu a naplní se vodou. Kapacita jednoho vaku je necelých 60 litrů.

"Vak funguje na principu kapkové závlahy, která postupně uvolňuje vodu ke kořenovému systému stromu po dobu devíti hodin. Ve srovnání s běžnou zálivkou, kdy se ke stromu aplikuje zhruba okolo 30 litrů vody, je systém zavlažovacích vaků nesporně účinnější," řekla mluvčí.

Vaky jsou nyní hlavně na Palackého náměstí, kde jsou nově vysazené dřeviny v rozsáhlých vydlážděných plochách, dále podél nového mostu v Lidické ulici. Na podzim rozmístí město, kde žije 24.000 lidí, dalších 60 nových vaků k výsadbám či ke vzrostlým dřevinám, které se špatně vyrovnávají se suchem. Cílem je v dalších letech zefektivnit hospodaření s vodou, nová výsadba by měla v budoucnu zlepšit městské mikroklima.

"Je sucho, a když je nová výsadba a mladé kořeny nemají vodu, tak se 'nechytají'. Je to na mladé stromky, které jsme vysadili, a když je nezaléváme, umírají a bez zavlažovačů to letos umře všechno," řekl Hrdlička.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist