https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strakonicka-teplarna-prerusila-dodavky-energu-letos-potreti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strakonická teplárna přerušila dodávky Energu, letos potřetí Aktualizováno

22.6.2021 13:56 | STRAKONICE (ČTK)
Teplárna vede s Energem spor o platby. Poprvé eskaloval v lednu, kdy teplárna krátce přerušila Energu dodávky. Podruhé je přerušila v květnu, kdy lidé na sídlišti Šumavská byli od pátku večer do nedělního dopoledne bez tepla a teplé vody.
Teplárna vede s Energem spor o platby. Poprvé eskaloval v lednu, kdy teplárna krátce přerušila Energu dodávky. Podruhé je přerušila v květnu, kdy lidé na sídlišti Šumavská byli od pátku večer do nedělního dopoledne bez tepla a teplé vody.
Foto | Czeva / Wikimedia Commons
Strakonická teplárna dnes přerušila dodávky tepla firmě Energo, která kromě jiného zásobuje přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Energo teplárně neplatí, řekl ČTK generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. Přerušení dodávek potvrdil ČTK jednatel Energa Roman Němeček. Stejně jako jeden květnový víkend jsou obyvatelé 14 bytových domů bez teplé vody. Poprvé se to stalo v lednu.
 

"Striktně dodržujeme nařízení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), které určuje dodávky," řekl Hřídel. Firmy spolu sice 24. května podepsaly novou smlouvu, podle Hřídela ale Energo dál neoprávněně odebírá teplo, protože neplatí a překračuje domluvené parametry smlouvy.

"Zjistili jsme, že teplárna odstavila celé sídliště, ale proč a jak, netušíme," řekl Němeček. Doplnil, že Energo nedokáže vodu lidem ohřát ze svých zdrojů.

Hřídel na dotaz ČTK uvedl, že Energo nezaplatilo za květen, kdy byl podle smlouvy dohodnutý odběr 250 gigajoulů (GJ). Energo podle něj odebralo tepla ještě víc a neuhradilo ani smluvně dané množství. Za červen je podle ředitele teplárny domluvený odběr pro Energo 120 GJ, na červenec i srpen shodně 60 GJ.

Mluvčí ERÚ Michal Kebort ČTK řekl, že není běžné, aby teplárny odpojovaly své odběratele poté, co překročí stanovený odběr, aniž by s nimi předem jednaly. "Samozřejmě pokud situaci chtějí řešit ve prospěch spotřebitelů," uvedl Kebort.

Strakonický starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) ČTK řekl, že město, většinový akcionář teplárny, bude situaci řešit s ERÚ. "Nařídili nám (ERÚ), co máme dodávat, a to jsme dodali. Nechceme překračovat smlouvu danou ERÚ," řekl starosta. Na dotaz, jak město může zajistit lidem teplou vodu, dodal, že by museli porušit nařízení ERÚ. "Ale to si netroufáme, aby se nám to nevrátilo v pokutách," řekl Hrdlička. Již dříve uvedl, že teplárna dodávala Energu tři čtvrtě roku, aniž by byla smlouva podepsaná.

Podle Keborta není jasné, proč by teplárna měla platit pokutu, kdyby dodávky nepřerušila. " Argumentace, že snad Teplárna Strakonice nemůže dodávat tepelnou energii, protože by jí za to hrozily sankce ze strany ERÚ, když veškeré dosavadní kroky ERÚ směřovaly k tomu, aby teplo (teplárna) dodávala, je absurdní," uvedl Kebort. Dodal, že sankce by hrozila, kdyby firma dodávky přerušila neoprávněně.

Teplárna vede s Energem soudní spor o platby, jde o miliony Kč. Poprvé eskaloval v lednu, kdy teplárna krátce přerušila Energu dodávky. Podruhé je přerušila v květnu, kdy lidé na sídlišti Šumavská byli od pátku večer do nedělního dopoledne bez tepla a teplé vody. Topná sezona skončila 4. června, jak uvedla teplárna na webu, nyní tak jde o teplou vodu pro sídliště.

Teplárna se loni dostala ze ztráty po zdanění 33,3 milionu do zisku tři miliony korun. Tržby meziročně klesly o necelé tři miliony na 314,3 milionu korun. Loni měla zisk EBITDA (zisk před zdaněním, odpisy a úrokovým zatížením) přes 67 milionů korun, předloni byl 15,8 milionu. Vytápí 7000 domácností a desítky firem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist