https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strana-zelenych-nerika-zadne-quotano-alequot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strana zelených neříká žádné "Ano, ale..."

22.4.2004 16:39 | PRAHA (EkoList)
Strana zelených dnes představila svůj volební program do Evropského parlamentu a také svou kandidátku. Na ní je hned na první pohled zajímavé, že se na ní střídají pravidelně muži a ženy.
 

Prvním bodem volebního programu do Evropského parlamentu je heslo: Občan je víc než politik. "Chceme se vrátit k polistopadovému étosu, kdy lidé chtěli spolurozhodovat o záležitostech, které mají vliv na podobu jejich každodenního života. Chceme, aby lidé nechodili na úřady s prosíkem, ale jako sebevědomí občané," komentuje program Patočka. Jeden z deseti bodů programu se jmenuje Ústava s referendem, v něm chce SZ v EP prosadit spravedlivý podíl spolurozhodování a možnost vypsat celoevropské referendum, vyvolané občanskou iniciativou zdola.

"Když jsem před lety vstupoval do politiky, byl jsem varován, že musím svá dosud rezolutní prohlášení zmírnit, používat ono v politice běžné "Ano, ale ...". My evropské integraci říkáme ano. V tomto smyslu je Strana zelených stranou evropských demokratů," říká Jakub Patočka. Zdravé a levné potraviny je dalším z bodů programu. Strana zelených chce hájit zájem občanů, aby se produkty ekologického zemědělství staly všeobecně dostupnými. SZ je také pro přísné regulace nebezpečných chemikálií a chce spotřebitelům umožnit volbu producenta elektrické energie. "V oblasti energetiky chceme skutečné tržní prostředí, které by neodstrkávalo malé výrobce energií. Chceme, aby si spotřebitel mohl koupit elektřinu vyrobenou ekologicky," říká Jakub Patočka. "Program Strany zelených však není jen zelený," říká Jan Beránek, "důležitá jsou i občanská témata jako přístup k informacím, spolupodílení se občanů na rozhodování, chceme prosazovat pravidla, která usnadní život znevýhodněným skupinám, což se například odrazilo na složení naší kandidátky." Strana zelených chce v Evropském parlamentu také prosadit, aby evropské země dávali jedno procento svého rozpočtu na kulturu. "Chceme, aby Evropa byla demokratickou velmocí, která bude mít mezinárodní respekt. Toho nelze dosáhnout bez péče o kulturní bohatství," říká Beránek.

"Strana zelených jde do voleb s cílem prosadit se, překročit hranici 5 %, chceme mít alespoň jednoho kandidáta v Evropském parlamentu," stanovuje cíle kampaně Jan Beránek, předseda Strany zelených. "Chceme být politickou alternativou, chceme zlepšovat politickou kulturu a chceme do politiky vrátit její původní význam péče. S tím také souvisí naše volební heslo: Zelení do Evropy: čistý vzduch do české politiky."

Zelené v jejich volební kampani podpořilo i několik osobností. Například Martin Stropnický, umělecký ředitel Divadla na Vinohradech a bývalý diplomat, Hana Librová, socioložka a spisovatelka, Reinhold Messner, horolezec a zelený poslanec v Evropském parlamentu nebo modelka Helena Houdová, Miss ČR 1999. Na tiskové konferenci Martin Stropnický novinářům řekl, co jej zaujalo na programu Strany zelených. "Především se mi líbí, že v programu není slyšet ono již zmiňované a populistické "Ano, ale...". Program se mi zdá přesný a vyvážený," řekl Martin Stropnický. Svou podporu Strany zelených vnímá jako občanský přístup ve chvíli, kterou považuje svým významem za historickou.

"Naše volební kampaň bude velmi levná, ale věříme, že bude mít dobrý poměr cena užitek," popisuje strategii kampaně Jakub Patočka. Prostředků na billbordy Strana zelených mnoho nemá, byť se jí podařilo získat dva billbordy v centru Brna za "výjimečně příznivých podmínek". Strana zelených chce být co nejvíce v kontaktu s občany, proto každý den bude v některém z českých měst předvolební stan Strany zelených, kde budou občanům představovat svůj program. "Strana zelených má výhodu v tom, že má velké množství mladých aktivistů, kteří jsou ochotni pro ni pracovat ve svém volném čase. Pomohou nám mimo jiné s vylepováním našich volebních nálepek," říká Jakub Patočka. "Své voliče vidíme také mezi moderními lidmi, kteří se nespoléhají jen na většinová média. Pro ně máme připravený web www.voltezelene.cz".

Kandidátku zelených vede Jakub Patočka, volební dvojkou je Jana Ulbrychová, místopředsedkyně strany. Kromě nich ji tvoří mnoho osobností z občanských či ekologických iniciativ, například Mojmír Vlašín, Miroslav Janík, Jan Korytář, Rut Kolínská, dále osobnosti kulturního života (herec Petr Vacek, ředitel Divadla Příbram Jiří Slanec, spisovatelka Jana Boučková, písničkář Pavel Dobeš, cimbalistka Zuzana Lapčíková a další) nebo novinář Jaromír Štětina či polárník Jaroslav Pavlíček. Celou kandidátku můžete nalézt na výše zmíněném webu.

"Naše volební kampaň by byla špatná kampaň, kdyby neměla žádná překvapení, ale byla by to špatná překvapení, kdybych vám je teď prozradil," zakončil tiskovou konferenci Jakub Patočka.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist