https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strana-zelenych-patocka-znechucene-odchazi-bursik-se-tesi-na-volby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strana zelených: Patočka znechuceně odchází, Bursík se těší na volby

9.9.2005 10:22 | PRAHA (EkoList)
Strana zelených (SZ) prochází změnami. Jedni je nazývají pozitivními, druzí hovoří o poklesu politické kultury ve straně a odklonu od idealismu. Mezi tyto znechucené patří Jakub Patočka, šéfredaktor Literárních novin, který loni vedl kandidátku zelených do Evropského parlamentu. Minulý týden veřejně oznámil svůj odchod ze strany.
 

„Lidé, kteří se chystají SZ převzít, chtějí být zelenou součástí poměrů, já jsem pracoval pro zelené hnutí, které chtělo zdejší poměry měnit. Nechci se, byť pasivní účastí, podílet na bezprincipiálním politickém handlování, jež od nového vedení SZ na základě dosavadních zkušeností očekávám,“ píše Jakub Patočka mimo jiné ve svém prohlášení k odchodu ze SZ (viz zde: http://www.liberalnistrana.cz/archiv.php?co=1125753742). Následují obvinění Martina Bursíka, současného člena předsednictva zelených ze spojení s bývalými funkcionáři strany a pochybnými podnikatelskými kruhy. Martin Bursík (exministr životního prostředí v Tošovského vládě) nedávno oznámil svou kandidaturu na předsedu zelených pro nadcházející sjezd strany koncem září.

Názoru Jakuba Patočky přizvukuje i samotný předseda SZ Jan Beránek. „Stranu narušuje Martin Bursík tím, jak se dere k moci. Chtěl jsem, abychom nepolitikařili jako v ostatních stranách, ale jsme stejní jako ODS nebo ČSSD. Zvažuji, že z této strany odejdu, nemohl bych se tvářit, že jsme jiní a lepší než ostatní strany. Podobného názoru je možná třetina lidí, kteří nezaplatili příspěvky na další rok - jsou znechuceni současnými poměry,“ říká Beránek. Jako příklad špatné politické kultury uvádí „nábor mrtvých duší po desítkách“.

Petr Štěpánek, další člen předsednictva strany, namítá, že problém neexistujících členů se objevil už před delší dobou v několika místních sdruženích, ale „předseda Beránek nikdy nenašel odvahu to řešit, řešení spíš blokoval.“ Podobný problém přitom mají podle něj i velké strany jako ODS nebo ČSSD, dokonce kvůli tomu museli rušit místní organizace svých stran. Přitom řešení by podle něj bylo prosté: členem strany by se mohl kdokoliv stát jen v místě svého trvalého bydliště. „Určitě to bude hlavní bod, který bude nové předsednictvo řešit,“ tvrdí Štěpánek. Odchod Jakuba Patočky spíše vítá, alespoň podle něj skončí podezírání Literárních novin, že jsou „novinami Strany zelených“.

Jakub Patočka.
Foto: Strana zelených
Odchod Jakuba Patočky komentuje i Martin Bursík: „Patočkovo vystoupení ze SZ nese mnoho rysů jeho opuštění Hnutí Duha před třemi lety. Ve chvíli, kdy spolu s Beránkem neobhájili vlastní koncept, začal mluvit o poklesu prestiže Hnutí Duha, přítěži pro ekologické hnutí (!), koncepční rozbředlosti a dalších temných stránkách budoucnosti. Jaká je realita? Hnutí Duha je jedna z nejefektivnějších nevládních ekologických organizací. Ve chvíli, kdy způsob řízení i politika ztrácí podporu členské základny, která si vynutila mimořádný sjezd, Jakub Patočka hlasitě odchází s poukazem na konec principiální programové politiky a další nesmysly.“

Na rozdíl od současného předsedy neočekává Martin Bursík odchod většího počtu lidí ze SZ. „Osobně naopak pozoruji ve straně pozvolné rozpouštění vyhraněných názorových bloků. Lidé začínají spolupracovat, a to je nejlepší cesta k postupnému odstranění zbylých nedůvěr a osobních averzí.“

Petr Štěpánek se domnívá, že slabá stránka skupiny okolo současného předsedy tkví v tom, že nedovede vycházet s názorovými oponenty a politiku vnímá příliš černobíle: „Někdy je ale nutné dělat kompromisy, jít evoluční cestou postupného zlepšování prostředí.“ A uvádí příklad z komunální politiky, kdy je lepší hlasovat s koalicí a alespoň omezit vjezd nákladních automobilů nad 3,5 tuny do centra, než trvat na úplném zákazu vjezdu pro všechny.

Jan Beránek spolu s Jakubem Patočkou zastávali názor, že SZ by do příštích voleb měla jít ve volební koalici s liberálními stranami jako je LiRA (Liberální reformní strana), ODA, Evropští demokraté či Unie svobody. Je otázka, jak velkou podporu tento názor ve straně má. Pokud Jan Beránek nebude kandidovat na příštím sjezdu, veřejnost se už nedozví, jak velkou podporu by pro tento názor získal. Jediný současný kandidát na předsedu Martin Bursík by byl raději, aby strana oslovila voličstvo samostatně a nerozpouštěla se ve spolku s nevýraznými partnery.

Jakub Patočka se ovšem domnívá, že „nadcházející předseda SZ přeceňuje své síly. Kromě smíru uvnitř SZ jsem navenek usiloval o to, aby se stala součástí volební aliance liberálů a zelených, která jediná skýtá šanci na překročení prahu bezvýznamnosti. Tím není 5% hranice pro vstup do Sněmovny, pro zelené prozatím beztak těžko dosažitelná.“ Jan Beránek se navíc obává, že bez větší aliance nebudou mít malé strany, včetně lidovců, šanci zabránit reálně hrozícím změnám volebního systému z poměrného na většinový, ke kterému se prý chystá „ODS a Klaus“.

Martin Bursík je zatím, co se týče perspektivy zelených, velmi optimistický: „Jak pro novináře, tak pro veřejnost je přirozeně atraktivní scénář, ve kterém budou zelení zvyšovat své šance na ovlivnění složení povolební koalice politických stran. Pro mne je důležitější šance, že vneseme do české politiky nová, tradičně zelená témata, kterými oslovíme specifickou část společnosti. Těším se na to,“ uzavírá Bursík.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist