https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strazci-prirody-v-moravskem-krasu-loni-ulozili-mene-pokut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strážci přírody v Moravském krasu loni uložili méně pokut

4.5.2023 00:37 (ČTK)
Foto | Michal Klajban / Wikimedia Commons
Strážci přírody v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras za loňský rok uložili na místě 36 pokut, ve srovnání s rokem 2021 jich bylo o 17 méně. Pomohly například nové informační cedulky upozorňující na zákaz rozdělávání ohňů, které strážci umístili ve vybraných lokalitách, řekl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.
 
Dosud nejvíce pokut strážci uložili v roce 2020, kdy kvůli koronavirovým opatřením vyrazili do přírody i lidé, kteří se v ní neuměli chovat.

Situace se v některých lokalitách oproti předchozím rokům změnila. "Například na Hádecké planince, kde je vyhlídka na Brno, značně ubylo ohnišť. Rozmístili jsme tam cedulky, které upozorňují na to, že jde o chráněné území. A tohle je místo, kde opravdu vidíme posun k lepšímu. Stejně tak i v přírodní rezervaci Velký Hornek, kde je pěkná vyhlídka do údolí Říčky. I tam ubylo rozdělávání ohňů. Byl jsem tam nedávno, je tam pěkně čisto, letos tam oheň snad ještě nikdo nerozdělával," uvedl Tůma.

Výkyv v počtu uložených pokut nastal v roce 2020. Zatímco v roce 2019 udělili strážci krasu 49 pokut, v roce 2020 to bylo 142 pokut, o rok později 53. Tůma to už dříve vysvětloval tím, že do přírody v době vládních omezení společenských akcí, kultury či sportování zamířili i lidé, kteří nevěděli, jak se v ní chovat. "Nejvíce přestupků bylo registrováno v první polovině roku 2020, pak si veřejnost na pravidla ochrany přírody začala zvykat a počet přestupků výrazně poklesl. Na druhou stranu ochrana přírody reagovala na atak přírody koronaturisty mobilizací svých strážců a jejich přítomností v terénu," uvedl tehdy Tůma.

Strážci přírody mohou na místě uložit pokutu až 10 000 korun. Loni byl nejčastějším prohřeškem vjezd vozu do chráněné krajinné oblasti, šlo o 22 případů. Rozdělávání ohně v chráněné krajinné oblasti strážci pokutovali ve třech případech, stejně jako rozdělávání ohně v národní přírodní rezervaci. Dvě pokuty padly například za rušení sokolů při hnízdění.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známá zejména Punkevními jeskyněmi, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Loni je navštívilo kolem 300 000 turistů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist